Jump to content

Egzotikusból szoba- vagy kerti növény

2017. 03. 11. 19:00

Szereted a zöldségeket, gyümölcsöket, fűszernövényeket? Nem vagy egyedül. Csakhogy akinek kertje van, az könnyebben elő tudja állítani. Kert híján nem kell feltétlenül zöldségeshez szaladni.

Olyan egzotikus növényeket is lehet akár otthonunkba termeszteni, amelyek gyümölcséhez eddig csak a boltokban jutottunk hozzá. Most esélyesek lehetünk arra, hogy lakáson belül, vagy a kertünkben is megtermeljük a kívánt gyümölcsöt, zöldséget.

Imádod az ananászt, és szeretnél egyet otthonra is? Megoldható. Ezt az édes húsú, hazánkban nem honos gyümölcsöt beszerezhetjük már nagyon sok üzletben. Szeretjük az ízét, miért ne teremhetne otthon is? Ráadásul nem is olyan nehéz a termesztése. Azzal azonban számolni kell, hogy ha elültetjük, akkor nem ad hónapokon belül termést, akár két évet is várni kell arra. Mégis megéri várni, mert addig szobanövényként is megállja az ananászunk a helyét. Nagy szerencsénk, hogy ananászt nemcsak sok üzletben, de szinte bármikor vásárolhatunk. Válassz ki egy szép darabot. Az egészséges gyümölcs közepén még friss hajtások is megtalálhatók. Ha megvan a gyümölcsöd, akkor a levelek alatti részből hagyj meg nagyjából egy centis részt, a többit vágd le. Távolítsd el a legalsó leveleket. Szükséged lesz egy pohárra, amelybe vizet engedsz, mert ebben fogod gyökereztetni a növényed. A gyökerek kifejlődéséhez legalább két hétre lesz szükséged és csak ezután tudod elültetni cserépbe. A növényedet tartsd meleg helyen és persze ami még fontos, hogy rendszeresen öntözd. Ha jól csinálod, akkor egy vagy két éven belül kifejlődhet a gyümölcsöd.

Ha imádod az egzotikus gyümölcsöt, mondjuk a banánt, akkor annak termesztésére is van lehetőség. Ehhez már nem elég sokszor az otthonunk belmagassága sem, de ha a lakás levegője száraz, akkor biztos halálra ítéljük banánfánkat. Tévesen nevezik fának, ugyanis évelő örökzöldről van szó. Mivel levelei igencsak nagyra nőnek, ezért a kertben van a helye. Ha mostanában megveszed a banánt, akkor magját már most elültetheted, így nyáron éppen jó lesz az idő a nevelgetéséhez. Tavasztól őszig érdemes napos helyen a kertben tartani, télen viszont biztosítani kell számára a telelőhelyet. Ültetéséhez egy dézsa szükséges, savas talajba kell a magot helyezni. Évente kétszer szükséges átültetni, megfelelő a jó vízáteresztő virágföld.

Ha nem csak ananászt és banánt szeretnél, hanem hiszel a gyömbér erejében is, akkor ültess sajátot. Vásárolj egy gyömbért, amely húsos, szép. Keresd meg rajta, hogy hol van a gyökér része, azt kell ugyanis a cserépbe ültetned úgy, hogy a többi része szabadon, a föld felett maradjon. Ha az ültetés megvolt, akkor öntözd meg és már csak várni szükséges. Arra ügyelni kell, hogy a földje sose maradjon száraz. Nagyjából egy hónap múltán már a hajtása fog díszelegni. A nádszerű levél kisebb teleppé fog nőni, ha mindent jól csinálsz. A termése a föld alatt lesz, amely hónapok alatt fejlődik akkorára, hogy már élvezheted is.

Ha már az erős ízeknél tartunk, és szereted a hagymát is, akkor akár lehet otthoni póréhagymád is. A gyökér feletti nagyjából 10 cm részt vágd le. A gyökér részt tedd vízbe és helyezd napos helyre. Egy hét múlva már el is kezd gyökereket ereszteni, valamint zöld levelek is megjelennek. Eztán már csak annyi dolgod marad, hogy cserépbe ültesd, locsold,  és várd, hogy hozzájuthass saját póréhagymádhoz.

(Forrás: marmalade.hu | thestar.com, bashny.net, plunketthomes.com.au/képek)