Jump to content

Fényfüzér cérnából a kellemes hangulatért

2017. 02. 21. 17:00

Bármennyire jó fekvésű egy épület, a természetes és a mesterséges fényekkel akkor is lehet játszadozni. Szeretjük is felhasználni otthonunkban a fényfüzéreket, de most mutatunk egy ötletet, amellyel te magad megvalósíthatod sajátodat.

A fényfüzérek másik előnye azon túl, hogy fénnyel szolgálnak, még az otthonunk dekorációjaként is megállják a helyüket. Értékét csak akkor növelhetjük igazán, ha a füzért mi magunk készítjük el.

Divat is, de tényleg kiváló érzés alkotni valami olyat, amelyet aztán naponta megnézhetünk otthon. Ha kedveled az egyedi megoldásokat, és nem sajnálsz időt és energiát belefektetni, hogy színes, világító gömbökkel tedd varázslatossá otthonodat, akkor ideje nekikezdeni a munkának!

Végy egy fényfüzért, amely a világítás alapjául fog szolgálni. Ahány világító kis égője van, annyi gömböt illik készíteni. Ehhez nagy türelemre van szükség, de hidd el, hogy a végeredmény megéri. Szerezz be jó néhány lufit, lehetőleg kisméretűt, és cérna is kell, hisz lényegében a gömbjeid alapanyagául szolgálnak majd. A lufik fogják a gömbök ideiglenes vázát adni. A megfelelő méretűre fújt lufi szárat kösd be, hogy a levegő ne távozzon belőle idő előtt. Gondold át, hogy milyen színű gömböket szeretnél majd a füzéren látni és eszerint kezdj el dolgozni. A felfújt lufi felületét kend be vékonyan ragasztóval, majd kezd a kiválasztott színű cérnával betekerni. A ragasztó azért szükséges, mert a léggömb felületén elcsúszna a cérna máskülönben. Kezdetekben így is nehéz, de ne add fel. Használj bátran tapétaragasztót, mert nemcsak odaragad a cérna, de tartós eredményt is nyújt, valamint a teljesen kész gömbnek majd kellemes selymességet biztosít. Ha nem csak azt szeretnéd, hogy a végeredmény szép legyen, hanem azt is, hogy a környezeted a munkálatok alatt ne viselje annak nyomát, érdemes újságpapírral letakarni a felületeket, amin dolgozol, valamint olyan ruhában legyél, amelyet nem bánsz, ha esetleg ragasztós lesz. A cérnatekerés technikája nem az, hogy minél szorosabban kell a léggömbre tekerni. Attól még nem fog kevésbé csúszni. Ahogy szikkad a tapétaragasztó, úgy lesz egyre könnyebb a cérnával is bánni. Lazán érdemes tehát a cérnát tekergetni, hogy a gömbformát tartani is tudd. Arra is ügyelni kell, hogy az alapanyagot mindenhová feltekerd, ne maradjon üres, fedetlen rész. Ahogy szárad a ragasztó, úgy válik megint nehezebbé a cérna feltekerése. Ez úgy küszöbölhető ki, hogy újabb ragasztóréteget viszel fel a felületre és folytatod a cérnázást. Használhatsz gömbönként egy- egy színt, de akár keverheted is azokat. Ha több színű gömböt szeretnél, akkor az egyik cérnát elvágod, leragasztod, és hozzáilleszted az újabb színt, majd folytatod a munkát egészen addig, amíg a cérnák mindenhol befedték a lufit. Az elkészült gömbödet félreteszed és 24 órán keresztül hagyod szárítani. Kitartást és türelmet követel ez a dekorációkészítés, mert több gömböt kell elkészíteni, és a szaradás idejével is számolni kell. Az elkészült gömböket lógasd, úgy szárítsd. Ha elkészültek, akkor le kell a lufiból engedni a levegőt és kihúzni a cérnagömbből azt. A megmaradt lyukak nagysága nem azonos, ezért ollóval tágítható annak mérete. A füzér égőit óvatosan a lyukba kell csúsztatni. Ha túl szűk, akkor egy bevágással tágítható, hogy könnyebben belepattanjon az izzó a gömbbe. Ha viszont túl nagy a lyuk, akkor egy papírdarabot kell odaragasztani, amely meggátolja az izzó kiesését.

Elképzelhető, hogy a gondos munka ellenére sem fogja mindegyik cérnagömb megtartani a formáját akkor, ha a lufit leereszted. Néhány gömb elkészítése után már gyorsabban és rutinosabban fog menni a folyamat és a végeredmény mindenképp megéri.

(Forrás: marmalade.hu | ohcestkokiee.canalblog.com, rocknrollbride.com, afkb.info/képek | youtube.com/videó)