Jump to content

Edd meg, amit főztél, de előtte fotózz!

2017. 02. 17. 19:00

Divat a gasztronómiában jártasnak lenni. Az alapvető és kötelező tevékenységeink egyike az étkezés. A fennmaradásunkhoz mindenképp szükséges tevékenység fogásait egyre többen örökítik meg még azelőtt, mielőtt elfogyasztanák.

Életünkhöz szorosan hozzátartozik az okostelefon is. Az igazi funkcióján már jócskán túlmutató telefonnal barangolhatunk az interneten, ügyes-bajos dolgainkat online is elintézhetjük, fotókat készíthetünk bármiről, és egy gombnyomással azt meg is ismertethetjük a közösségi oldalunkon. Így tesszük ezt ételeinkkel is.

Enni muszáj, ezért főzni is. Aki csak letudni akarja ezt a kötelező házimunkát, vagyis a főzést, az nem biztos, hogy meg is akarja örökíteni mit készített. A cél, hogy a család meleg, főtt ételhez jusson. Másoknak a főzés ennél jóval több. A feszültség levezetéséhez megfelelő helyet sokan a konyhában találják meg. Az a terep az, ahol el tudják engedni magukat, hasznosak, kreatívak és arra az időre, míg az étellel, annak elkészítési folyamatával foglalkoznak, nem törődnek mással. Az ebbe a kategóriába tartozók sokkal inkább szeretnek újdonságokat kipróbálni. Nem is feltétlenül az étel elfogyasztásán van a hangsúly, sokkal fontosabb a kreatívság, az alkotni vágyás. Ők azok, akik lefotózzák az ételt.

Nem is olyan egyszerű ételt fényképezni. Hihetetlennek tűnik, mert az ételek nem futkároznak el, mint a baba- vagy állatfotózás alanyai. Az elkészített, tányérra kiszedett étel egy helyben marad. Mégsem mindegy hogyan, milyen beállítással, milyen háttérrel készítjük el a fotót.

Egy fotóval nem tudjuk visszaadni a lefényképezett étel ízét és illatát, mégis úgy kell azt megörökíteni, hogy az élményt átadhassuk. Bátran lehet kísérletezni a természetes és mesterséges fényviszonyokkal. A megfelelő beállítás igencsak hangsúlyos. Úgy tekints az ételre, mintha az evőeszköz szemszögéből néznél rá. A jó ételfotó tehát közeli, amely kiemeli a tányéron látható ínycsiklandó étel színeit, alapanyagait, textúráját. A legjobb, ha azt akarod láttatni, ami valójában is felkelti a figyelmet ételünkben. Ha a háttér, a környezet segít az étel kiemelésben, akkor készülhet jó fotó. A háttér éppen ezért legyen életlen, mert nem azon van a hangsúly. Arra törekedj, hogy ne a külvilágra koncentráljon a beállítás, hanem az ételre.

Egy ételről készített kép során még az apró foltok, cseppek is sokkal látványosabbak, mint a valóságban. Mielőtt tehát lefotóznád a tálalt ételt, alaposan tisztítsd meg a tányért, csipesz segítségével állítsd be a kompozíciót és ha lecseppen valami, azt feltétlenül takarítsd el. Nemcsak a tányér, de az asztal és a környezet tisztaságára is koncentrálni szükséges. Fontos maga az étel, de a körítés is hozzájárul ahhoz, hogy igazán művészi értékűvé emelje azt. Ezért egyáltalán nem mindegy, hogyan és mivel dekorálsz.

Az ételkompozíció megfelelő beállítása mellett ügyelni kell a fényképező beállítására is. A fényviszonyok figyelembevétele mellett kell az ISO értéknek is igazodni. Ez azt jelenti, hogy a fényképezőgép kamerája mennyire érzékeny a meglévő fényre. Minél gyengébb fény mellett fotózol, annál nagyobbnak kell lennie az ISO értéknek. Közeli képek készítéséhez használd a macro funkciót. Ha biztosra akarsz menni és egyre profibbá szeretnél válni az ételfotózás területén, akkor egy állvány sokat segíthet abban, hogy a kamerád nem mozduljon el. Ha csak teheted ne használd a vakut, inkább játssz a természetes fénnyel, valamint a lámpák fényével.

(Forrás: marmalade.hu | pinterest.com, thomasdecian.com, hilariousgifs.com/képek)