Jump to content

Te döntöd el, mit (nem) engedsz le a lefolyón

2017. 02. 12. 17:00

Igyekszünk kényelmessé, otthonossá, tisztává tenni otthonunkat. A tisztaság illata megörvendezteti azt, aki az otthon rendjéért felel. A csatornaszagot azonban senki nem szereti, márpedig ha mégis jelen van, az dugulásról árulkodik.

Se a mosdóból, se a mosogatókagylóból, se a WC-ből kiáradó kellemetlen szagot nem szeretjük, és idegesítő, ha a víz csak nagyon lassan tud lefolyni. Aminek pillanatok alatt kellene lezajlani, az jó néhány percbe is kerülhet, míg lefolydogál, vagy le sem folyik. A lefolyó eldugult, nem kétséges, aminek kitisztítása költséges lehet. Főleg, ha a probléma miatt a falat, csempét is bontani szükséges. Nemcsak kosszal, hanem pénzköltéssel is jár. Éppen ezért nagyon fontos a megelőzés, vagyis gondoskodni kell arról, hogy a lefolyóink mindig tiszták legyenek.

A mosogatóba kerülnek edényeink, amelyekben nagyobb ételdarabkák, zöldségdarabok, azok tisztítása után megmaradó héjdarabkák akadnak a lefolyóban, a csövekben. Nem biztos, hogy a víz ereje segít távozni az ilyen maradékoknak, így később dugulást okozhatnak. A hatékony mosogatószerek lehet, hogy eltávolítják az edényekről a lerakódást, de a lefolyóból már nem. A hideg víz pedig csak tovább ronthat a helyzeten. Mindenképp használj a mosogató lefolyóba helyezhető fém vagy műanyag szűrőt. Kis költségvetésű beruházás, de nagyon nagy kellemetlenségtől meg tud kímélni. Még ha nem is érzel csatornaszagot és nem tapasztalsz dugulást otthonodban, érdemes a rendszer átmosni, a bajt megelőzni. Egy lábasba engedj vizet. Két liter vízbe tegyél szódabikarbónát és forrad fel azt. Miután ez megvan, öntsd a lefolyóba. A lefolyórendszert is átmossa ez az elegy, de emellett még a szagokat is semlegesíti. Ha ezt havonta úgy megteszed, hogy jelét sem észleled a dugulásnak, akkor nagy valószínűséggel nem is fogod, mert nem engeded, hogy az kialakuljon. Ezt a módszert a fürdődben is használhatod.

Hová öntöd a sütésből megmaradt étolajat? Te is a csatornába? Tilos! Hiába tudjuk, hogy az nem a megfelelő hely, mégis a leggyorsabb kínálkozó alkalmat a mosogató vagy a WC jelenti. Azt is tudjuk, hogy az olaj a csövek falára ragad, így egyre szűkülhet annak átmérője, majd végül nem is engedi az átfolyást, és dugulás alakul ki. Nevezz ki a használt olajnak egy gyűjtő edényt, vagy flakont, amelyet bármelyik benzinkút átvesz tőled. Nemcsak háztartásoddal, de a környezeteddel is kíméletesen bánsz így.

Főzés közben a tésztát is a mosogatóban szoktuk leszűrni, de ha nincs szűrő a lefolyón, ami felfogja a tésztadarabokat, akkor azok a csőben megakadhatnak, összeállhatnak, megkeményednek és megakadályozzák a víz szabad átfolyását.

A húscafatokat sem szabad leengedni a lefolyón, mert ha az nem tud maradéktalanul távozni a csőből, egy idő után bomlásnak indul, amely kellemetlen szaggal fog otthonunkba visszatérni. Emellett még baktériumok is kerülhetnek a háztartásodba.

Nemcsak a mosogatókagylóban érdemes a szűrőt alkalmazni, hanem a fürdőszobában is. Attól függ, hogy a mosógéped vízelvezető csöve hová van kivezetve. Mosás során is távozhatnak kisebb, nagyobb szennyeződések, így nem árt, ha azt is felfogja valami. Nem csak mosáskor kerülhet szennyeződés a kádba, hanem amikor tisztálkodunk is. Hajmosáskor óhatatlan, hogy hajszálaink ne kerüljenek a kádba. Ha természetes módszerrel igyekszel megszabadulni a lerakódástól, az eltömődéstől, akkor önts a fürdőkád vagy a mosdó lefolyójába szódabikarbonát, majd öntsd azt nyakon ecettel. Nemcsak a lerakódott szennyeződés távozhat, de a vízkő ugyanúgy. Ezt a módszert a mosogatónál is használhatod.

(Forrás: marmalade.hu | messiya.com, soybaseclean.com/kéepk)