Jump to content

Tavaszi teendők növényeink, kertünk körül

2017. 02. 07. 17:00

Alig vártuk a jó időt. Már megcsillanni látszik a remény, hogy nemsoká érkezik a tavasz. Az állatkerti medvék is megjósolták, mi pedig hinni akarunk a maciknak és a népi megfigyelések pontosságának. Már a kertünkben is lehet keresni a teendőket.

Alig vártuk az enyhülést, ami a napokban be is következett. Elolvadt a hó. Habár még könnyen lehet, hogy a tél igazi arca megmutatja magát, zsigereinkben érezzük, hogy közeledik a tavasz. Akinek kertje van, alig várja, hogy végre tevékenykedhessen kint és kicsit fürdőzzön a tavaszi napsütésben. Ha már elolvadt maradéktalanul a hó, akkor az ősszel lehullott levelek összetakarítása a legelső feladatunk.

Tavasszal időszerű a gyümölcsfák, díszfák és cserjék metszése is. Mielőtt ennek nekiállnák, a cserjéinket, fáinkat érdemes megtakarítani. Nos, nem súrolószeres tisztítást értünk ez alatt természetesen, hanem meg kell szabadítani a növényünket az olyan kéregdaraboktól, amely már száraz és lóg. Alatta ugyanis meglapulhatnak olyan kártékony rovarok, amelyek a növényeink betegségét okozhatja. Sokat segítünk fáinkon és cserjénken, ha ezt megtesszük, és még a kertünkbe járó madarak is csemegézhetnek a kéreg alatt megbúvó kártevő rovarokból. Ha ezzel megvagyunk, csak akkor kezdhetünk a metszéshez és ezt követi a lemosó permetezés. Ezzel a permetezéssel célozzuk meg növényeink egészségét és gyümölcsük hozamát. Nem árt bőven szórni a permetlevet.

Ha gyepünk van, akkor március környékén meg kell kezdeni annak ápolását. Ha netán ősszel elmaradt a nyírás, akkor most azzal kell kezdeni. Nem szabad megfeledkezni a szellőztetésről, amely fellazítja a talajt, felfrissíti a növényt és így a tápanyag felszívódása is könnyebb. Pótolni kell a tápanyagot is fűműtrágyával.

A fáinkban, cserjéinkben meghúzódhatnak a kártevő rovarok, gombák, de a földben úgyszintén. Ilyenkor szokták megkezdeni a kert felásását. Az ásással egyidejűleg rovarirtó szert is a talajba lehet forgatni. Az ásással nem csak a kártevőktől való megszabadulás a cél, hanem az is, hogy kiforgassuk a gazt. Az ásás után jöhet a kapálás.

A téliesített dézsás növényeket is fokozatosan érdemes a kinti klímához szokatni. Ha nincs kertünk, de erkélyünk igen, akkor is ugyanez a teendő a dézsás növényekkel. Az erkély esetében figyelni kell azt a helyet, amely árnyékos, de napos is.

A szobanövényeink a tél ellenére is szépen fejlődhettek, ha megfelelő volt a tápanyagellátás. Ha kinőtték cserepüket, akkor nagyobbat kell számukra biztosítani, azaz jöhet az átültetés. A benti növényeink földjét fel lehet dúsítani  lassan lebomló műtrágyával, vagy új virágföldbe lehet ültetni. Nézzük át a leveleket, azok fonákját is, hogy nincs-e rajta kártevő, mert akkor cselekedni kell. A tápoldatos locsolást kéthetente érdemes megejteni. Érdemes a portól megszabadítani a szobanövényeket, így egy alapos zuhanyoztatással nemcsak fellélegeznek, de még színük is élettel telibbé válik. Örülünk a tavasz minden napfényének, de mégis óvakodjunk attól, hogy tűző nap érje növényeinket.

(Forrás: marmalade.hu | pixabay.com, shutterstock.com, popularmechanics.com/képek)