Jump to content

Kukák újratöltve

2017. 01. 30. 17:00

A kukára mindig úgy tekintünk, mint a hulladékokat tároló alkalmatosság, amelyik általában büdös, és gyakran piszkos is. A kültéri kukákra ez halmozottan igaz, ugyanis gyakran az időjárási viszontagságokat is állniuk kell. Lehet ez ellen tenni, mutatjuk hogyan.

Kreatív és ügyes kezű emberek gondoltak egyet és felvettek a harcot az ellen, hogy a kukákkal szemben kialakult kliséket kitöröljék. A kuka piszkos és büdös. Senki nem időzik a környékén, csak addig, amíg megtöltik a háztartási hulladékkal. Azután automatikusan megmossák a kezüket. Ez így van a nagy konténerek, a nagyobb és a kisebb kukák esetében is. Nem is sok figyelmet szentelünk ennek a minden háztartásban létező tárgynak. Valószínűleg azért sem, mert igyekszünk a szem elől eldugott helyen tárolni, mondjuk a mosogató alatt, vagy egy sarokban. Hasznos ugyan, de nem szeretjük, mert a szemetet gyűjti magába.

Valaki ezt megelégelte, vagy csak épp a kukán találta meg az alkotófelületet, de újragondolta ezeknek a tárgyaknak a lényegét. Igenis lehet egy kuka színes, sőt mi több, szép is lehet. Az egyhangú és egyszínű tárgyat könnyedén újjá lehet varázsolni.

Az út szélén, a hulladékszállító munkásokra váró kukák egyformák. Csak az utca és a házszám festékkel való feltüntetése különbözteti meg azokat egymástól. Nem kell ennek így lennie, és még csak unalmasnak sem kell lennie. Egy díszes, érdekes kuka lehet, hogy még annak a munkásnak a hangulatát is feldobja, aki kiüríti azokat. Arról nem is beszélve, hogy annak dekorálása igencsak jó móka lehet a családnak. Nyugodtan be lehet vonni ugyanis a gyerekeket is.

Legyen az kültéri vagy bent használt kuka, mindegyiket ki lehet cicomázni. Használhattok festéket, de ragaszthatunk rá tapétát is. A legegyszerűbb módja, ha a kész matricákkal vonjuk be a kukát. Amíg azon ügyeskedünk, hogy minél vagányabb kukánk legyen, a gyerekekkel megbeszélhetjük a szelektív hulladékgyűjtés lényegét. Ezt már egészen pici korban meg lehet kezdeni, de felidézhetjük újból a kukafestés során is. Sőt azt is meg lehet tenni, hogy a szelektív hulladékgyűjtéshez eleve több kukát díszítünk fel. Nemcsak kiváló szórakozás, hanem a gyerekek meg is jegyzik a munka közben, hogy melyik szemetesbe melyik hulladék fog majd kerülni.

Egy cég ennél is könnyebb megoldással rukkolt elő. Habár jó móka a kukán lévő felületet kihasználni, de nem mindenki mer nekiállni. Azok számára elkészítették a kukanadrágot. Ez egy olyan huzat, amelyet a kukára fel lehet húzni. Nemcsak megkülönbözteti a szomszéd szemetes tárolójától, hanem hangulatot, színt, vidámságot tükröz mindezt úgy, hogy az időjárással is dacol. Néhány mozdulattal színessé, viccessé varázsolható egy unalmas kuka.

Na, persze lehet így is csinálni:

(Forrás: marmalade.hu | hongkiat.com, acolorfuljourney.com, pinterest.com/képek | youtube.com/videó)