Jump to content

Újból kezdődik a közelharc a penésszel

2016. 11. 18. 19:00

Minden évben eljön a hideg évszak, amely magával vonzza a fűtési időszakot. Sokunk otthonában azonban nem ennyit jelent a hideg, hanem egyúttal a penészes fal is megmutatja magát. Mit tehetünk ellene?

Már nincs meg az a lehetőségünk, hogy nyitva hagyjuk legalább résnyire a nyílászárókat, hogy az otthonunk levegője cserélődni tudjon. Hideg van nappal is, éjjel nem ritkák a mínuszok. A ruháinkat mosni kell, kénytelen vagyunk sokszor bent szárítani, de már megkezdtük a fűtési szezont. A túl száraz levegő sem egészséges az ember számára, de a túl párás is problémákat tartogat. Ahol a lakás egyes részei a fűtés ellenére hidegebbek, ott a pára lecsapódhat. Ez általában sarkokban, határoló és külső falak esetében alakul ki. Akkor is előfordul, ha a környezetünkben, a szomszédságban nem fűtenek. Sokan kívánnak spórolni azzal, hogy a szigetelésre nagy összeget fordítanak. Azonban ha a szigetelés túlságosan gátolja a szabad levegőmozgást, abban az esetben is számolni kell a penészesedéssel.

A saját lélegzetünkkel párásítjuk otthonunk levegőjét, de a fürdés, zuhanyzás, a ruhák lakásban való szárítása következtében az otthonunk páratartalma megnövekedik. Ahol pára van, ott előbb vagy utóbb a penészgomba is megjelenik.

Az egyik legjobb és legtermészetesebb védekezés a penészgombákkal szemben a szellőztetés. A levegőben van ugyanis a penészgomba, addig azonban egyáltalán nem mutatja meg magát, amíg nem lesz megfelelő a környezet. A nem megfelelő szellőztetés ellenére is kialakulhat a penész. Már a legkisebb folt észrevételekor meg kell kezdeni annak eltüntetését. Az üzletekben kaphatók erős penészölő szerek nagyon hatékonyak, de nemcsak a gombára nézve erős, hanem az ember sem tud megmaradni a helyiségben azok használata után.

Egy másik megoldás az, ha kefével sikáljuk le a penészt, majd az adott területet penészedés gátló festékkel kezeljük le. Ez a festék beleívódik a falba, de megoldottá kell tenni a helyiség megfelelő szellőztetését. Hiába használunk bármilyen szert, bármilyen festéket, ha a kiváltó okot nem szüntetjük meg, akkor a penész mindig meg fog jelenni.

Ha kíméletes megoldásra vágyunk, akkor érdemes teafaolajat használni ehhez. Két deci vízhez egy kanálnyi teafaolajat keverj és szórófejes flakonból pumpálj a kritikus területre. Igen erős, jellegzetes, intenzív illata van, ezért használata után mindenképp szellőztetni kell.

A fürdőszoba az a helyiség, ahol a penész leggyakrabban feltűnik. A legolcsóbb és a legtermészetesebb megoldás az ecet. Át kell minden olyan területet ecetes ruhával törölni, amelyen a penész megjelent.

Ha még nem jelent meg a penész, de meg is akarjuk előzni annak kialakulását, érdemes egy-egy tál sót elhelyezni otthonunk több pontján. Ha már nedves a só, sütőben ki kell szárítani, és újra funkcionálhat páraelszívóként.

(Forrás: marmalade.hu | solidstateinspections.ca, callalmeida.com/képek)