Jump to content

Az alváspóz és az egészség összefüggése

2016. 11. 10. 09:05

Nem mindegy hogy háton, hason vagy oldalt merülünk álomba, mert bizonyos pozitúrák szerveink működésére is hatással vannak. Tudod, melyik a legegészségesebb alvópóz?

Egy hosszú nap után beledőlni a pihe-puha ágyba maga a megváltás, főleg ha az álommanó nem kerüli el hálószobánkat. Viszont a pihentető alváshoz, nem elég a sötét, zajmentes, kellemes hőmérsékletű szoba, mert és a reggeli jó közérzet a megfelelő alváspóz kiválasztásával kezdődik. Ugyanis nem mindegy, hogy hogyan alszunk.

Hason, háton, oldalt?

Mindenkinek megvan a kedvenc oldala, amin hamarabb merül álomba, a világ lakosságának 57%-a például a bal oldalát részesíti előnybe, ha alvásról van szó. No de lássuk, egyes testtartások, hogyan befolyásolják éjszakai pihenésünket.

Jobb és baloldal

Az ember átlagosan 12 alkalommal vált testhelyzetet az éjszaka során, az álomba merüléshez azonban kell A Póz. Ami az oldalfekvést illeti, sajnos több hátránya van, mint előnye.

Azok, akik a jobb oldaladukon szeretnek pihenni, gyakrabban küzdenek gyomorégéssel, mint a bal oldalon fekvők, mert a gyomor és a nyelőcső majdnem egy vonalba kerül, ha az ember a jobb oldalán fekszik, így gyomornedv, gyomorsav könnyedén bejuthat a nyelőcsőbe, ami a maró, kellemetlen égésérzetet előidézi. Főként a refluxra hajlamosaknak ajánlott leszokni a jobb oldalt fekvésről.

Ugyanakkor a baloldal sem a legjobb választás, mert akkor a létfontosságú belső szervekre (tüdő, máj, gyomor) nehezedik a súly. De azért előnye is van, mert a gyomortartalom bal oldalra dőlve nem kerül vissza a nyelőcsőbe, így a gyomorégés veszélye nem áll fenn illetve a hát- és nyakfájdalmak ellen is javallott. Horkolás ellen és terhes kismamáknak is ajánlott pozitúra.

Hát

Az alvásszakértők szerint háton aludni a legegészségesebb, egyrészről azért mert nem terheli meg a nyakat és a gerincet, másrészről azért mert a reflux éjszakai felbukkanásának esélye nulla, harmadrész, ami a nők számára jó hír a mell nem ereszkedik meg, mert az izmok nincsenek feleslegesen terhelve.

Viszont alvási apnoé és a horkolás esetén nem a legideálisabb választás a háton fekvés, de ha semmiképp nem tudunk lemondani róla, egy magas párnával sokat tehetünk még így is a jó alvásért.

Has

Talán a legrosszabb póz, amit felvehetünk a pihenéshez. A gerincre plusz terhelés kerül, mert természetes ívét nem tudja tartani, illetve a fej több órán keresztül oldalra van fordítva, amit hosszú távon a nyak izmai megbosszulnak. Plusz a belső szervekre is nagy nyomás nehezedik az egész éjszaka során.

Az ideális, tehát a háton alvás lenne, persze kontrolálni magunkat az éjszakai mozgolódásban szinte lehetetlen, de ha már a kiindulási testhelyzet jó, akkor máris sokat tettünk a nyugodt, egészséges pihenésért.

(Forrás: marmalade.hu | Fotó: pexels.com)