Jump to content

Bio mosószer a természetből

2016. 11. 06. 19:00

Kipattogzik és viszket a bőröd, ha felhúzod a ruháidat? Egy ideje már a mosószerre gyanakodsz, amely ezt a tünetet válthatja ki? Akkor használj biotermékeket, amelyeket már könnyedén be lehet szerezni, vagy akár te is el tudsz készíteni.

A mosódió használata már viszonylag ismert, hatékony és bio mosószer, mivel azonban Indiából származik, így annak beszállítása nagy terhelést jelent a környezet számára. Valaki agyából kipattant, hogy ha a diót fel lehet használni mosószerként, akkor vajon a vadgesztenyéből is lehet mosószert készíteni? Vadgesztenyéből nagyon sok van. Úton útfélen találkozhatunk a barna terméssel, amelyet szúrós külső héj vesz körül. Milyen jó családi program az is, amikor gyermekeinkkel közösen vadgesztenyegyűjtésbe kezdünk. Ha azonban rájössz arra, hogy a gesztenyéből otthon elkészítheted a bio mosószeredet, valószínűleg máshogy fogsz tekinteni arra, amelyben azelőtt csak a porfogót láttad.

Családi kirándulás, vagy séta alkalmával bátorítsd családodat arra, hogy gyűjtsenek vadgesztenyét. Amennyiben sok gesztenyét gyűjtöttetek, akkor terítsd ki egy jól szellőző helyen, majd tedd olyan zsákba, amelyben szintén járja a levegő.

Meg kell pucolni a gesztenyéket, mert a héjára nincs szükség. Ha nem megy késsel, akkor használj kalapácsot a kemény héj feltöréséhez, de be is áztathatod. Miután a gesztenye héja kellően megpuhult, akkor meg kell hámozni és le kell reszelni, de ilyenkor is jó szolgálatot tesz a konyhai aprító. Ezt abban az esetben kell megtenni, ha folyékony mosószert kívánsz készíteni a vadgesztenyéből. Ez esetben szükséged lesz legalább hat gesztenyére, persze már héjától megcsupaszítottra. A gesztenye húsát lereszelheted vagy vághatod apróra, zúzhatod is és tedd fel egy liter vízbe főni. Forrás után tíz percig főzöd, a levet hagyod kihűlni. Amint kihűlt, már csak le kell szűrni és kész van a bio mosószered. Ez a bonyolultabb, de talán a hatékonyabb módszere a vadgesztenyével történő mosás során. Ha ehhez a művelethez se időd, se kedved nincs, akkor akár nyersen is berakhatod a mosógép dobjába a gesztenyét. Ekkor is meg kell szabadítani a héjától a gesztenyét, félbe vághatod, lereszelheted. Beledobhatod mosózsákba, be a szennyes ruhák közé, és már mehet is a mosás.

Ha már időt és energiát fektettél abba, hogy elkészítsd a bio folyékony mosószeredet, és több lett, mint amit fel is használsz, akkor a maradékot tartsd a hűtőben, mert hamar megromlik. Az elkészült egy liternyi gesztenyelé elég lesz legalább öt-hét mosásra is. Hogy még hatékonyabbá tedd a mosást, néhány csepp teafaolaj hozzáadagolásával a bacilusoktól is megszabadulhatunk. A fehér ruhák akkor válnak igazán fehérré, ha a gesztenyével történő mosás mellé még mosószódát és szódabikarbónát is adagolunk.

(Forrás: marmalade.hu | thefloridastandard.com, goodworks.social/képek)