Jump to content

Az orchidea ápolás kézikönyve

2016. 11. 03. 16:05

Az egyik legkényesebb növény, amit az ember ajándékba kaphat, cserébe viszont a legszebb is. Ha szeretnél benne sokáig gyönyörködni, elég ha négy apróságra odafigyelsz, és tavasszal már az új hajtásokkal is dicsekedhetsz.

Az orchideáknál több dologra is oda kell figyelni, mert míg a legtöbb növénynél elég némi vizet a földjére locsolni, addig a kényesebb zöldeknél az sem mindegy, milyen irányból kapják a nedvességet.

Páratartalom és öntözés

Az orchideáknál az első és legfontosabb az ideális páratartalom és az öntözés hogyanja. A növény a magas páratartalmat kedveli (50-70%-os), lévén hogy a trópus szülötte. Ajánlatos mindig egy vízzel teli kis tálkát tenni a növény mellé párologtatás gyanánt, ami pedig az öntözést illeti, a földjétől kell kezdeni és tanácsos a leveleket is meglocsolni, így szórófejes flakonnal álljunk neki locsolni. Hetente egyszer. Kéthavonta pedig rövid időre belemeríthetjük egy vödör vízbe is.

Hőmérséklet és fény

Az Orchideákat nem véletlenül tartják átlátszó cserépben. A növény nagyon fényigényes, így azzal is növelhetjük fejlődését, hogy gyökereit is hagyjuk fényhez jutni. A megfelelő hőmérséklet fajtától függő, de általánosságban elmondható, hogy napközben a 18-24 fok, míg éjjel 13-16 fok az ideális számukra.

Átültetés és tápoldatok

Az orchideák érzékenyek a földjükre. Nem szabad őket általános virágföldben tartani, hanem a számukra speciálisan kifejlesztett tőzeges, fenyőkérges termőtalajt kell megvásárolni. A tápoldatozást havi egyszer kell kivitelezni, a termőtalajba cseppentve.

Ősz és tél

A legnagyobb hibát a téli időszak alatt lehet elkövetni, mégpedig, ha nem hagyjuk pihenni a növényt. Az öntözést ilyenkor a minimálisra kell csökkenteni, tápoldatozni egyáltalán nem kell, és fűtőtest köteléből el kell pakolni a növényt!

 

 

(Forrás: marmalade.hu | Fotó: wikimedia.org)