Jump to content

Ablakfarm a tömblakásban

2016. 10. 27. 19:00

Sokan élnek tömblakásban, és közülük is sokan rendelkeznek olyan lakással, amelyiknek erkélye sincs, vagy épp csak egy talpalatnyi. A növények szeretetét még így sem kell mellőzni, csak egy kis odafigyelés szükséges.

Nincs erkélyed, teraszod, de imádod a lakásodban a növényeket? Az ablakpárkány is ideális hely lehet, hogy saját kis kertészetedet kialakítsd. Az ablakkertészetet igazi művészetté lehet fejleszteni, ha egyszer rákap az ember. A legjobb a praktikumot és a szépséget vegyíteni egymással, így ma már sokan kezdenek olyan ablakkertészetbe, amelynek fő növényeit a fűszernövények adják. Az ilyen minikertnek az az előnye, hogy az otthonunkban termesztett növények biztosan biotermékek, és semmilyen vegyszer, mérgező anyag nem éri azokat.

Az ablakpárkány kiváló növények nevelésére. Az ablakfarm gondolata nem is új fogalom, Amerikában már rég hódít, mert nagyon sokan nem rendelkeznek kerttel, ahol szabadon nevelhetnek növényeket, így marad az ablak. Sok lakásnál még az erkélyt is megspórolták, így csak szobanövények jöhetnek szóba. Természetesen a mindig lakásban tartott szobanövények sosem lesznek olyan egészségesek, szépek, mint a szabadban, megfelelő helyen tartott szobanövények, viszont az ablakfarmunk felhozatala elkápráztathat mindenkit. Az ablakfarm növényei nem mérgezik az ember egészségét és még a lelket is gyógyíthatják.

Az ablakfarm kialakításához sem kell több, mint szobanövényeinkhez. Ugyanolyan cserépre, vagy ládára van szükség az ablakban termesztett zöldségeidhez, fűszereidhez, mint amelybe a szobanövényeket ültetjük.
Mostanában hódít a PET-palackos függőleges kert megvalósítása is. Arról már írtunk egy korábbi cikkben, hogy a megmaradt palackokból hogyan lehet kialakítani kertet. Na, most, ez egy olyan megoldás, amelyet nemcsak teraszon, erkélyen, kertben használhatsz, hanem az ablakodban úgyszintén.

Néhány növénytippel is tudunk szolgálni, hogy mi a megfelelő az ablakodba. A rukkola és a madársaláta olyan növények, amelyek kis helyen is kiválóan fejlődésnek indulnak. Ha minden feltétel megfelelő, akkor a veteményünkből nagyjából hat héttel később előbukkannak a növényeink. A legjobb, hogy ez a két növény igencsak igénytelen, csak megfelelő nedvesség biztosítása szükséges. Zöldbe borítják az ablakunkat, legyen a kert függőleges, vagy vízszintes elhelyezésű.

A balkonparadicsom is egyre sikeresebb, mert az erkélyen vagy az ablakpárkányon is könnyen termeszthető növény. Esetében figyelni kell arra, hogy napos helyre kerüljenek a paradicsomaink, mert úgy fognak igazán jól fejlődni.

Ha gyümölcsre vágyunk, akkor a balkonszamóca az ideális növény, amelyet pontosan erre a célra termesztettek.

Valóban egész kertet rendezhetünk be az ablakunkban, amelyek nemcsak az ételeink ízesítéséhez járulnak hozzá, hanem megörvendeztetik lelkünket és panelparadicsommá változtatják otthonunkat.

(Forrás: marmalade.hu | homedit.com, sipfon.org/képek)