Jump to content

Tökös ötletek odahaza

2016. 10. 26. 19:00

Közeledik Halloween, Mindenszentek, Halottak napja. Bárhogy is nevezzük, és bármit is ünneplünk és vallunk, a sütőtök nemcsak az őszi és téli szezon étele, hanem kiváló dekorációs eszköz is lehet.

A halloween amerikai ünnep, amelyet átvettünk. Nem muszáj eszerint ünnepelnünk, de attól még néhány ötletet nyugodtan fel lehet használni az otthonunkban.

A tök legáltalánosabb felhasználása, ha lámpást készítünk belőle. A tök tetejét levágva, a belsejét kikaparva megkezdhetjük a tök félelmetes arccá varázsolását egy éles, hegyes késsel. A fantáziánkra és a kézügyességünkre van bízva, hogy milyen ijesztő arcot vágunk a tökbe. Az biztos, hogy gyertyát gyújtva a belsejében pompás látványt fog nyújtani. Ha szeretnéd, hogy a tartósabb legyen, akkor a tököt egy olyan tálra rakd, amelyre előtte hungarocellt is teszel. Erre ültetve, a tök belesüpped a hungarocellbe és a nyomás nem lesz akkora, így a bomlási folyamat lelassul. Ha hajlakkal fújod be a már kész, kivájt tököt, akkor megelőzöd a penész kialakulásának veszélyét, és a romlást is lassíthatod. Használhatsz méhviaszt is, amely szintén a romlási folyamatot lassítja, azonban fényesíti a tök héját is. Tartsunk kint. Amúgy is jobban mutat az udvaron, a kertben a világító tökfej, arról nem is beszélve, hogy a benti melegben nem áll el sokáig.

A tököt nem csak vésni lehet, nem csak világító fejjé lehet alakítani, hanem mással is lehet kombinálni. Minden otthonban vannak az előző karácsonyról féltve őrzött karácsonyi díszek. Ezek között biztosan akad gyöngyfüzér is. Ha pedig nincs, akkor könnyen beszerezhető. Ha nagyméretű tök áll rendelkezésünkre, ahhoz nagyobb hosszúságú füzér kell. Tekerd be a tököt, ragaszd rá a héjára. Rögtön egy csillogó tök lesz a végeredmény. Ha pedig csillogásra és egyszerűségre vágysz, akkor csak nyomkodj a tök héjába fényes fejű rajzszögeket. Készíthetsz sormintát.

Ha valami nem átlagos, de mégis egyszerű tökkel szeretnéd a családodat és a környezetet meglepni, akkor fesd a család minden tagjának keresztnevét egy-egy tökre. A nagyságsorrend megadja a család felépítését is. Ha mégis tökfejben gondolkodsz, de nem akarsz vésni, akkor keress az archoz való eszközöket. A szeme lehet gomb, az orra egy másik színű nagyságú és alakú gomb, a szája egy szekrény fogantyú, a haja pedig egy felmosófej. Netán van egy lyukas csipkeharisnyád? Akár belerejtheted a tököt is. Máris kész a tökdekorációd.

Ha beszereztél néhány, de apró dísztököt, akkor a száránál fogva felfűzheted azokat. Az erkélyre, a teraszra, de a kertben lévő fára is kiakaszthatod a tökfüzért.

További ötleteteket pedig itt is meríthetsz:

(Forrás: marmalade.hu | crafthubs.com, thelittlebrownhouse.us/képek | youtube.com/videó)