Jump to content

Az ördög nem alszik

2016. 09. 04. 17:00

A háztartásunkban számos olyan eszköz található, amellyel balesetet szenvedhetünk el. A háztartási balesetek mindenhol a világban gyakoriak, de Magyarország sajnos túl jó helyen szerepel.

Szülőként kerülhetünk olyan vészes helyzetbe, amelynél a fejünket fogjuk és imádkozunk, hogy gyermekünk egészsége helyre álljon, ne szenvedjen maradandó károsodásokat. Szerencsére a legtöbb baleset „csak” otthoni elsősegélyt követel, néha szükséges a kórházi ellátás is, de minden évben előfordul haláleset.

Csak egy pillanatra fordultam el, csak néhány percre hagytam magára – szokták mondani azok a felnőttek, akiknek gyermekei balesetet szenvednek el. Nagyon sok esetben a szülő jelenlétének hiánya miatt következik be a baj.

A már mászni, járni tudó kicsi gyermekek felfedezik a körülöttük lévő világot, amely természetes dolog, és ez így is van jól. Ezért a körülötte lévő szülőknek, felnőtteknek a felelőssége az, hogy ebben az időszakban fokozottan figyeljenek, milyen tárgyakat hagynak elől, mekkora teret engednek a kicsinek.

A legnagyobb gond, hogy az otthonunkban is szinte minden veszélyforrás lehet. Az esések, a mérgezés, az égési sérülés és a fulladás a leggyakoribb háztartási balesetek fajtái. Tudjuk, hogy a gyerekek nagyon kíváncsi kis lények. Nemcsak hogy nem tudnak még mindent megfelelően használni, de még csak veszélyérzetük sincs.

A legfontosabb a megelőzés. Amíg picike a gyermek számos óvintézkedés is bevezethető. Minden balesetveszélyes tárgyat el kell zárni a gyermektől. Néhány szobanövényt is ki kell iktatni otthonunkból, ha baba érkezik a családba, mert megkóstolhatja és mérgezést okozhat.

Egy pici gyermeket a banálisan kis mennyiségű vizet tartalmazó felfújható medence környékében sem szabad egyedül hagyni. Nagyon sok tragikus balesetet el lehetne kerülni. A gyerekek kicsi korban nemcsak kíváncsiak, de mindent a szájukba is vesznek. Gyakori baleset az, hogy beszippantanak apró tárgyakat, rágcsálnivalót, cukorkát, apró játékot, ékszert, de a zsinóros játékok is okozhatnak fulladást.

A gyermek elől minden vegyszert, tisztítószert zárható szekrényben, vagy olyan magasan kell tárolni, ahol biztosan nem éri el. Komoly sérüléseket okozhat ezek a szerek, a bőrt éri, netán megissza. Nemcsak a vegyszereket, tisztítószereket kell elzárni biztonságosan a gyerekek elől, hanem a gyógyszerekre éppúgy érvényes ez a szabály.

A konyhában való tevékenység nemcsak a gyerekekre lehet veszélyes. Az éles késesek, konyhai eszközök mellett számolni kell a forró gőzzel, a lánggal. Főzés közben sose hagyjuk egyedül kicsi gyermekünket a gáztűzhely közelében, de a frissen elkészült ételek mellett se.

Senki nem akarja, olykor mégis bekövetkezhet egy éles helyzet. Amennyire csak lehet, meg kell őrizni a hidegvérünket és arra kell koncentrálni, hogy megkeressük a megoldást. Le kell küzdeni saját félelmeinket. A határozott döntéssel életet menthetünk, vagy a nagy baj kialakulását előzhetjük meg, ráadásul időt is nyerhetünk. Ha akkora a baj, azonnal tárcsázni szükséges a segélyhívót.

(Forrás: athomemagazine.co.uk, markmedicalsupplies.com/képek)