Jump to content

Egy nap alatt felépül, olcsó, és kartonból van- mi az?

2016. 08. 27. 09:01

Ház. De így túl könnyű a feladvány, úgyhogy spékeljük meg még néhány érdekességgel, például azzal, hogy miért nem ázik be annak ellenére, hogy papírból van, vagy azzal, hogy miért nyomja le az összes hétvégi házat a karton-lakás.

A korszakalkotó lakás a Fiction Factory, amszterdami cég találmánya, akik ezzel sokat tettek a környezetbarát házépítés és fenntartható fejlődését. A Wikkelhouse névre keresztelt házikó minden egyes eleme kartonból készült és összeszerelve nem nyom többet 500 kilogrammnál.

A kartonlapok 24 rétegből állnak, amelyek bárhová felállíthatóak, alap sem szükséges hozzá. A beázás ellen minden centiméterre egy vízálló bevonat került, végül egy fa védőburkot is kapott az épület, így ellenáll az időjárás mindenfajta viszontagságainak. Ami az elrendezését illeti, szoba, konyha és fürdőszoba is helyet kapott benne.

„Kartont használni fő építőanyagként környezetbarát és költségcsökkentő, ráadásul gyönyörű design elem”- mondta a Fiction Factory tervezőcsapata. „A Wikkelhouse ideiglenes vagy állandó lakhelyéül is szolgálhat tulajának. Háromszor tartósabb, mint a hagyományos épületek, az élettartama pedig legalább ötven év.”

„Bárhova felépítheted, ráadásul ha több helyre van szükséged, még plusz blokkokat építhetsz hozzá kartonból”- zárta gondolatait a Fiction Factory. A kartonház belépést jelent egy élhetőbb jövőbe, ráadásul olcsóbban is beszerezhetőbb, mint a házépítéshez szükséges komplett felszerelés.

 

Forrás: Marmalade | Ház és Otthon | Kép: dezeen.com