Jump to content

Azok az áldott nagyszülők

2016. 08. 27. 19:00

Az ideális család nem csak az apa, az anya és az egy vagy több gyermek létezésében merül ki. A család fontos tagjai a nagyszülők. Legalábbis az lenne a legoptimálisabb, ha a nagyszülők örömmel segítenének gyermekeiknek az unokák körül.

Csak az tudja igazán, hogy milyen kincset ér a nagyszülő, akinek valamilyen oknál fogva nem segíthet a nagyszülő. A nagyszülők szerepe magától értetődő. A korábbi időkben, az egész életen át tartó komoly, sokszor fizikai munka sok lemondással járt. Ahogy eltelt az emberek feje felett az idő, fokozatosan adták át a munkafolyamatokat a fiatalabb generációnak. A nagyszülők életmódja egyre inkább beszűkült, és az unoka igazi áldás, ajándék volt számukra. A gyerekekkel való foglalatosság színt vitt az idősebb generáció életébe.

Ma sincs ez másképp. A nagyszülők hálásak azért, hogy nyugdíjas életükbe mozgás, változatosság, játékosság kerül. Életkedvük sokkal nagyobb az unokáikat terelgető nagyszülőknek.  Nemcsak a nagymama és a nagypapa számára boldogság, ha az unokákkal tölthetnek időt, de nagyon nagy segítség a szülők számára. A gyerekeknek is nagy megnyugvás, ha nagyszüleikkel lehetnek együtt, hiszen legalább akkora biztonságban vannak nagyszüleikkel, mint a szüleikkel. Ez a boldogság azonban csak akkor működik, ha minden oldalon kellő odafigyeléssel és tapintattal jár együtt.

Sokak hangoztatják, hogy a nagyszülői szeretet pótolhatatlan, mert feltétel nélküli és határtalan. A boldog családi idillhez hozzátartozik a nagyszülők jelenléte, segítsége. Ha a generációk közötti kapcsolat megfelelő, akkor az unokák és a nagyszülők között sokszor alakul ki mély és bensőséges kapcsolat.

Sajnos sok idősebb generáció tagja meg sem élheti, hogy unokáját pátyolgathassa. Vizsgálati eredményekkel is igazolták, hogy a nagyszülők és az unokáik közötti érzelmi kapcsolat nagyon jó hatással van a gyermek szociális, érzelmi, értelmi fejlődésére is. Azok a gyerekek, akik sok időt töltenek nagyszüleik közelében, akik között a kapcsolat szeretetteljes, kedvesebbek, szociálisan érzékenyebbek, sokkal inkább képesek az együttérzésre.

Az unokák számára a nagyszülők olyan szövetségesek, akikben megbízhatnak és számíthatnak rájuk bármikor, amikor arra szükségük van. Ugyanilyen szövetségesei a szülőknek is, hiszen, ha hirtelen beteg lesz a gyermek, és a munkából egyik szülő sem tud elszabadulni, a nagyszülők valamelyike mindig ugrásra kész.

(Forrás: musicearlychildhoodpresenter.com, huffingtonpost.com/képek)