Jump to content

A molytalanítás hogyanjai

2016. 08. 26. 19:00

Az otthonunk nyugalmát állatok zavarhatják meg. Rovarok, rágcsálók, olykor nagyobb állatok is betévedhetnek lakásunkba. Egyesek tényleg csak eltévesztik a házszámot, mások pedig pontosan a mi nyugodt otthonunkat keresik fel szaporodási vagy téli pihenőhelyükként.

Az egyik legáltalánosabb és leggyakoribb látogatónk a moly. Sőt nemcsak látogatót tesz lakásunkban, hanem be is költözik. Nem is vesszük észre jelenlétüket addig, ami számuk egyre nem nő és már mi magunk is felfedezzük otthonunkban a hangtalanul szálló apró lepkéket. Nemcsak a látványukat nem szeretjük, hanem azt sem, hogy ártalmasak. A molylepkének két fajtáját különböztetjük meg. Az egyik a ruháink között időzik szívesen, míg a másik a konyhában. Amelyik a ruháink között keres otthont magának, azt stílusosan ruhamolynak nevezzük. Ez a kis lepke szürke színű, nagyjából 6-10 mm nagyságú. A ruhásszekrényben érzi magát otthonosan. A másik, az aszalványmoly, amely pedig konyhánkban érzi magát jól, és lényegében, amit ott talál, azt felfalja. Szívesen megdézsmálja akár a csokit, a fűszereket, a tésztát, igazából bármit. Ennek a fajnak a szárnya vörösesbarna, a hátán pedig csíkok vannak.

Ha beköltöznek hozzánk, addig időznek nálunk, ameddig csak akarnak, már amennyiben nem járunk közbe. Ezek a kicsi lepkék megtelepednek a legapróbb zugokban is, így sokáig nem is vesszük észre azokat, csak amikor már elözönli a szaporulat a házunkat. Éppen emiatt a megelőzésen van a nagy hangsúly. Ha valami terméket felbontottunk, azt alaposan le kell zárni, és még így sem szabad sokáig tartogatni. A konyhánkban, kamránkban megtelepedett molyok nem kedvelik a huzatot és a hideget, ezért minél többet szellőztess ott. Rendszeresen érdemes a kamra polcain leltározni, és felhasználni, vagy kidobni az élelmiszert. Rendszeresen át kell törölni ecetes ruhával a polcokat. Ugyanígy át kell nézni a ruhásszekrényt is molyok után kutatva. Ha sütéshez, főzéshez veszel lisztet, azt rakd be egy órára a fagyóba, így minden olyan kártevőt kiirtasz, amely a lisztben található és a továbbiakban nem kell inváziótól tartanod. Minden élelmiszert zárható üvegben, dobozban érdemes tartani.

Az egyik legjobb és legillatosabb molyűzési technika a levendula. Vattapamacsra, vagy akár fakockára csepegtess a levendula illóolajból és tedd a ruhák közé. A leghatékonyabb a frissen szedett levendula, de természetesen ehhez nem mindig juthatunk hozzá, így akár a levendulás illóolaj is megteszi. Egy levendulás füstölő, vagy párologtatás is hatékony molyűző.

A természetes molyűző mellett persze léteznek boltokban, drogériákban kapható molycsapdák, amelyek a lepkék kommunikációjában jelentős szerephez jutó feromont használják fel. A gyanútlan lepke felkeresi az illat forrását és menthetetlenül a ragacsba tapad.

(Forrás: crawlspacecentraltn.com, mirrorspectrum.com/képek)