Jump to content

Nem használod? Ne dobd ki a megunt lemezeket!

2016. 08. 25. 19:00

Talán nem túlzás azt állítani, hogy szinte minden otthonban található néhány (vagy nagyon is sok) CD, DVD-lemez, amely már csak a port fogja, semmire nem használjuk. A technika már ezt az adattárolást is túlnőtte. Nem kell azonban kidobnod, megsemmisítened. Fel is használhatod.

Hogy mire lehet használni CD és DVD-lemezeket, ha nem arra, hogy a megfelelő eszközzel lejátsszuk? Néhány jó ötletet írunk, némelyikre biztosan te is azt fogod mondani, hogy megcsinálod. Még a gyerekeket is érdemes bevonni a tevékenységbe, arról nem beszélve, hogy az ő szobájuk díszítőeleme is lehet.

Még ha nem is használjuk a lemezeket és akár évek óta csak hevernek egymáson, valami miatt akkor sem szívesen válunk meg tőlük. De nem is muszáj.

A tiniket is motiválni lehet, főleg, ha elmondjuk, hogy a használaton kívüli CD-ből diszkógömböt készítünk. Erre már biztosan kerekedni fog a szemük. Anyagigényének nagyját a CD-k teszik ki, de kell még hozzá megfelelő mérető hungarocellgömb, amelyet papírkereskedésekben, dekorációs boltokban megvásárolhattok. A kívánt méretű gömbre csak rá kell ragasztani vizes bázisú ragasztóval – kerüld a magas hőmérsékletű ragasztópisztoly használatát, mert a hungarocell hő hatására összezsugorodik – a felvágott CD darabjait. Mindegy, hogy a darabok egyforma nagyságúak és szabályosak, vagy éppen szabálytalanok, minkét esetben szép lesz a végeredmény. A szabálytalan darabok közötti réseket csillámmal töltheted ki. Szúrj bele egy akasztót még mielőtt a darabok összeérnek, és már lehet is a szobába felakasztani.

Diszkógömb

Kisebb gyerekeknek forgó díszt lehet készíteni. Színes papírokból harmonikaszerűen meghajtogatjuk a kiválasztott színű papírlapot, majd a CD közepén, a lyukon átfűzzük. Ez lesz a halacska mellúszója. Csücsörítő szájat, farok-, has- és hátuszonyt is vágj ki kívánt formában, majd ragaszd rá a CD-re. Több lemezből készíthetsz halacskát, majd akasszátok fel a gyerekszobába.

Hogy ne csak a gyerekeknek kedvezzünk, vágj ki CD-méretű színes filcanyagot és ragaszd rá a lemezre. Már kész is a poháralátét.
A kilyukasztott és egymásba fűzött CD-lemezeket felfüggeszthetitek az ablakba és az ajtóra is. Térelválasztó díszítőelem is lehet.

Ha van egy megunt üvegasztalod, vagy üveges ablak, de valami hiba van rajta, azt a mozaikszerűen felragasztott lemezdarabokkal kiválóan el tudod tüntetni, és még a szobába is varázslatot csempészel.

(Forrás: lifestyle.liputan6.com, planetgreenrecycle.com, snapguide.com/képek)