Jump to content

Csíp, zizeg, zavar? Három növény, ami távol tartja a rovarokat!

2016. 07. 21. 19:06

A természet ízeltlábú kreálmányai könnyen derékba törik a friss levegőn ücsörgős délutánt, állandó zümmögésükkel, és végképp megkeserítik a pihenést, ha még fullánkjuk is van.

A rovarok ellen gyors megoldást nyújtanak a különböző irtószerek, de hosszú távon ezek használata kevéssé kifizetődő. Egyrészről drágák, másrészről tele vannak mérgekkel, irtószerek lévén. A megoldás? A kertben rejlik.

Rovarűző virágok

A természetesség mindig kifizetődőbb, és mint az élet számos területén, a rovarok távoltartására is megalkotta a Földanya a természetes „irtószert”. Közel háromszáz növény áll rendelkezésünkre, amelyek elűzik a legyeket, a hangyákat, darazsakat és a zümmögő betolakodókat. Ezek közül három olyan növényt mutatunk be, amelyek könnyen beszerezhetőek és áldásos hatásuk mellett több házkörüli dologra is felhasználhatóak!

Levendula

Intenzív illata miatt a rovatok hanyatt homlok menekülnek előle, nem hiába használják évszázadok óta. A levendula leszámol a hangyákkal, legyekkel és apróra morzsolva még a szekrényben megbúvó molyokat is semlegesíti.

Noha levendulát nevelni egy kicsit nehezebb már számos levendula aromájú készítményt vásárolhatunk, ám ha értesz a növények nyelvén és nevelgeted, akkor számos más dologra is felhasználhatod. Illata megnyugtatja az idegrendszert, enyhíti a pszichés és idegi panaszokat (pl.: alvászavar, idegesség, fejfájás, migrén) és a depresszív kedélyállapotot is csökkenti. Teaként elkészítve az emésztési panaszokat szüneti meg.

Bazsalikom

Szinte minden konyhában megtalálhat valamilyen formában, hiszen kedvelt ételízesítő, és jó alkalmazkodóképességének köszönhetően egy kaspóban is boldogan elél a négy fal között. A legyek nagy ellensége, így a konyhába vagy erkélyre helyezett bazsalikom, mintegy láthatatlan védőburkot képez, és távol tartja a zümmögő betolakodókat.

A jellegzetes ízű fűszernövény légyűző tulajdonsága mellett a konyhában is hasznos, mert az olasz és a francia konyha jellegzetes fűszere, de a hazai specialitásokat is ízessé teszi.

A levendulához hasonlóan, a leveléből kinyert illóolaj nyugtató hatású, köhögésre, hányingerre, gyulladásra, étvágyfokozásra kiváló.

Körömvirág

A bolti szúnyogirtók természetes változata, mert a Marigolds Pyrétrum nevű vegyületét előszeretettel hasznosítják a vérszívók elleni készítményekben. A körömvirág akkor a leghatékonyabb ha közel a bejárathoz, vagy ablakhoz kerül.

Mintegy „mellékhatása”, hogyha paradicsom mellé ültetjük, távol tartja a kártevőket a zöldség közeléből. Ádáz ellensége a hernyóknak, levéltetveknek, hangyáknak és csigáknak.

A körömvirág élettani hatása jól ismert: gyulladáscsökkentő, gyomorkímélő, kiváló lábgombásodás ellen és a májbetegségek bizonyos változataival szemben.

 

További érdekességekért, kövess minket a Facebook-on!
(Kép: pixabay.com  Forrás: marmalade.hu)