Jump to content

Jól jön a hűsítés

2016. 06. 29. 19:00

Igazi nyári meleg van. Sőt kínzó meleget éltünk meg az utóbbi napokban, rekordokat döntött meg a nagy hőség. Sokak csak bekapcsolják otthonukban a klímát, de mit csináljanak azok, akik nem rendelkeznek ilyen berendezéssel?

A lakás, a ház lehűtése nem igazán a spórolós megoldások közé tartozik akkor, ha klímát használunk. Kétségtelenül gyors megoldás, de sokan nem is igazán szeretik, mert ízületükre nincs jó hatással a berendezés használata. Habár abban a melegben, amikor már mozdulni is alig van erőnk otthon tartózkodásunk ideje alatt, mégis eljátszunk a klíma beszereltetésének gondolatával. Pedig máshogy is lehet enyhíteni a meleg okozta kínokat.

Kétségtelenül több energiát fogyasztanak a hűtési megoldások, amelyeket otthonunkban bevetünk ahhoz, hogy elviselhetővé tegyünk otthonunkat. Ebben az időszakban néhány meggondolt lépéssel sokat spórolhatunk az energiafogyasztásunkon, és hűvösebbé tehetjük lakásunkat. Első lépésként kora reggel, a hűvösebb órákban szellőztessük ki a házat, majd engedjük le a redőnyöket, árnyékoljunk be az ablakokat. Már reggel sötétíteni kell, de főleg akkor érdemes, amikor a nap tűzné az ablakot. A tetőablakok esetében ez kötelező mozdulat, hiszen esetükben a sötétítéssel akár 6-8 fokot is lehet spórolni.

Egy zsalugáter, egy napárnyékoló sokkal hatékonyabb hűtést eredményez, mintha az közvetlenül a szobában történik. Természetesen ezt nem lehet abban a percben megoldani, de érdemes a következő nyárra betervezni egy ilyen befektetést. Szintén nem azonnali, de hatékony megoldás lehet, ha az ablak elé teraszt építtetünk. Még csak teraszba sem kell gondolkodnunk, ha mapvitorlát szereltetünk fel.

A nagy melegben igenis hálát adunk az ablakok előtt lévő, árnyékot adó fáknak.

Ha emeleti lakásban élünk, akkor már reggel le kell engedni a redőnyöket, vagy el kell húzni a sötétítő függönyöket. Napközben arról szellőztessük otthonunkat, ahol éppen nem tűz a nap. Az esti órákban megint érdemes beengedni a frissebb levegőt.

Ha megtehetjük, akkor már a kora reggeli órákban tudjuk le az ebéd megfőzését. A nagy melegben amúgy sem úgy és annyit eszik az ember, mint normál esetben, de válogassuk úgy az étrendet, hogy azok elkészítése minél kevesebb hő felhasználásával járjon.

Használjuk a lakásban a ventilátort a légkeverésre, és ha nagyon nehezen viselhető a meleg, akkor egy vizes kendő mindig legyen a közelünkben, amellyel áttörölgethetjük magunkat, a ventilátor szele pedig kellemesen lehűt.

Nem árt felmosni a lakást naponta akár többször is, de nedves törölközőt ki lehet teregetni a lakás pontjaink, sőt a benti teregetés nemcsak biztosítja a levegő párásítását és hűsítését, de még kellemes illatot is áraszt.

(Forrás: renaissancerentals.com, domain.com.au/kép)