Jump to content

Más földrész, más kultúra, más ételek

2016. 06. 23. 17:00

A táplálkozás napi szokásunk, hiszen létszükségletünk is. Az köré kialakított gasztronómia minden kultúrában központi helyet kapott. Sokak hódolnak ennek a hobbinak, mesterségnek, és kipróbálnak újabbnál újabb ételeket.

Nem véletlenül van annyi gasztronómiai csatorna és magazin, hiszen nagyon sok embert leköt, mindegy milyen minőségben űzi a sütést, főzést. Enni mindenki szeret, és az ételek elkészítésének tudománya éppúgy sokakat foglalkoztat. A más kultúrák étkezési szokásai, az ételekhez felhasznált alapanyagai is nagyban különbözhetnek attól, amelyet megszoktunk.

Ha turistaként látogatunk idegen földre, akkor egészen biztos, hogy találkozunk teljesen idegen fogásokkal. Thaiföld ételei között vannak olyanok, amelyben az ételek ízesítését rovarokkal oldják meg. Bangkok és környéke ízletes étele a stickey rice, amely lényegében tejberizs. Ezen a környéken szintén kóstolható hernyó, különböző lárvák, szinte az összes ízeltlábú terítékre kerülhet. Néhol a hernyót úgy fogyasztják, mintha főételek utáni finomság, nassolás gyanánt. Csak úgy ropogtatják a kitinpáncélokat és szopogatják a szöcskecombot.

Ha ez még nem lett volna elég, akkor Indiába kell utazni ugyanis az az a hely, ahol elképesztő ételeket lehet fogyasztani. Azt tudtad, hogy a sáfrány nagyon értékes fűszernövény? Azt gondoltad volna, hogy az általános vanília is olyan értékes, hogy a legtöbb helyen inkább csak a vanília aromáját használják? Négyféle bors létezik: fehér, fekete, piros és a zöld. Nem azt jelenti, hogy a négyféle bors az négy külön növényt jelent, hanem azok feldolgozási mechanizmusaiban különböznek. Érdekes, nem?

Ma már kókuszdióhoz sem nagy kunszt hozzájutni, de mégiscsak érdekesebb úgy, ha a gyümölcsöt a fáról szedik le a kedvükért, méghozzá úgy hogy kötelet használnak segítségül. Legalábbis Indiában, de máshol kötél nélkül intézik ezt el. A kókuszdió azonban sokkal veszélyesebb, mint a vízben nyüzsgő cápa. Hogy lehet ez? Évente sokkal több olyan súlyos baleset történik (ritkán végzetes), amelyet a fáról lepottyanó kókuszdió okoz.

Az állatbarátok valószínűleg rémülettel az arcukon tapasztalják azt, hogy Indiában majmok agyvelejét is feltálalják. A víz adta élelemforrás közül csak a delfin az, amelyet nem fogyasztják, azon kívül azonban szinte minden ehető és tálalható.

(Forrás: recipetov.net, colourbox.com/képek)