Jump to content

Naponta nem kell, nem szállodában vagyunk

2016. 03. 20. 17:00

Sokunk igénye az otthonunk tisztasága. Ez azt jelenti, hogy nem csak a látszat szerint van rend és tisztaság, hanem a szemek elől rejtett zugokban is. Az ágyneműk cseréje, tisztítása ugyanúgy fontos, bármennyire nem látványos.

Vajon te megfelelően cseréled és kezeled az ágyneműidet? Más és más lehet a higiéniai igényünk, de legtöbbünk kerüli a szélsőségeket, és friss, illatos párnát és paplant szeret este használni. Még az álmunk is édesebb így. Persze vannak esetek, amikor a túlzott kosz, piszok uralkodott el a lakásban, mégis jól érzi magát a tulajdonos. Megint mások annyira tisztaságmániások, hogy nehezen viselnek el még egy porszemet is a lakásban, ezért amikor csak tehetik, takarítják otthonukat. Kórosan vigyáznak a tisztaságra.

Habár csak éjszaka látjuk viszont ágyneműinket, napközben beágyazva az ágy tetején, netán ágyneműtartóba gondosan behajtogatva töltik napjaikat, mégis gondoljunk csak bele, hogy az esti tartózkodásunkat nagyjából nyolc-tíz óra teszi ki. Tehát bőven koszolódhat az ágynemű. Mégsem kórházban vagy szállodában vagyunk, hogy azt naponta cseréljük, nincs is erre sem igény, sem szükség.

Nincsen szabályhoz kötve, hogy milyen időközönként szükséges ágyneműt cserélni, de háromhetente akkor is muszáj. Ha csak alszol benne, akkor is ennyi idő alatt bőven összegyűlhet olyan és annyi baktérium, hogy akár veszélyes lehet számunkra. Ez a legtöbb idő, amit csere nélkül lehet hagyni, de előfordulnak olyan esetek, amikor ennél sűrűbb cserére van szükség. Egy betegség lázzal járhat, amely pedig izzadást von maga után. Ki szeret aztán saját levében feküdni? Sem az illata, sem az érzés nem kellemes, így ekkor biztosan rávesszük magunkat a cserére. Ha betegek vagyunk, folyik az orrunk, tüsszögünk, sokkal indokoltabbá teszi, hogy ezen időszakban sűrűbben húzzunk tiszta ágyneműt.

Nyáron ugyanúgy izzadhatunk. Habár akkor már nem kell annyi takaró, de még abba is bele tudnunk izzadni. A jó hír az, hogy nyáron a mosott ágynemű akár vissza is húzható estére, mert hamar megszárad.

Amikor már néhány napos az ágyneműhuzatunk, még nem érett meg a cserére, viszont kicsit fel szeretnénk frissíteni, akkor vigyük ki a levegőre és szellőztessük meg. A párnákat is rázd fel, tedd ki a levegőre. Szárazabb levegőben is jó kitenni az ágyneműket, hogy megszívják magukat a napfénnyel, de a tűző napon ne hagyjuk kint sokáig. Amikor már kellően meleg az idő, nem árt a paplanokat és a párnákat is mosógépbe tenni, vagy tisztítóba elvinni.

(Forrás: telegraph.co.uk/kép)