Jump to content

Egy kis toll történet

2015. 09. 01. 21:51

Amikor pakoljuk a gyerek táskáját, pontosabban vásároljuk a tanszereket, rengeteg hasznos és izgalmas „kis csodát”, szerzünk be. Nyomdaipari remekeket, könyvnek beillő füzeteket, művészi tolltartókat és rajzfilmbe illő táskákat. És egyszerűbb dolgokat is. Zsírkrétát, színes papírt, ceruzát, tollat. És itt álljunk meg egy pillanatra. Tollat. A toll, mondhatni minden esetben, golyóstoll. Kinyomható véggel, vagy olcsóbb változatban, kupakkal. Pedig a golyóstoll egy csoda. És részben magyar csoda.

A legenda szerint Bíró László József találta fel. És ez körülbelül igaz is, de szükséges némi pontosítás. Nagyon nagy igény volt már a 16. századtól a lúdtól, majd a kezdetleges töltőtoll leváltására, sokak véleménye szerint, már Galilei a 17. században is tervezett valami hasonlót, bár erre valós bizonyítékunk nincsen. Az események a precíziós fémmegmunkálás lehetőségeit kihasználva gyorsultak fel. 1888-ban Loud majd 1916-ban Riesburg is szabadalmaztatott golyóstollat. De ezeket a tollakat függőlegesen kellett tartani és néha úgy döntöttek a tollak, hogy nem írnak. A hajszálcsövesség Goy féle alkalmazása és másképp viselkedő nyomdaipari tinta használata vezette oda Bíró tevékenységét, hogy neki tulajdonítjuk a golyóstoll feltalálását. Ami ebben a formában igaz is, hiszen annyira működött, hogy az 1943. júniusában szabadalmaztatott írószerszám valódi diadalmenetbe kezdett, amely ív töretlen napjainkban is. A kis folt a történetben, hogy a szabadalmat Argentínában jegyezték be, ahova kivándorolni kényszerült a nagy feltaláló. Az első golyóstoll 1945-ben került forgalomba az Egyesült Államokban, mai értékre átszámítva körülbelül húszezer forintért. Különböző nyelveken a mai napig őrzi Biró nevét a toll, hiszen franciául biron, spanyolul birome a golyóstoll neve.

Érdekesség, hogy az eredetileg a gravitációt kihasználó eszközről elterjedt, hogy modern utódja sem működik súlytalanságban és így az űrben sem. Ezért gyártásra került speciális űrtoll is, űrhasználatra. Majd kiderült: a hétköznapi olcsó eldobható golyóstoll is működik az űrben.

Így tekintsünk erre a kis hétköznapi eszközre, mikor zsebre vágjuk vagy pakoljuk a tolltartót. Egy kis csoda, magyar csoda.

(fotó: flickr)