Jump to content

Körte hétszer, ahogy mi szeretjük!

2015. 08. 29. 23:15

Az ősz az alma, szilva és szőlő mellett gazdagon kínálja számunkra a kevésbé kedvelt körtét. Tegyük szerethetővé, mert ez a kecses formájú gyümölcs nem pusztán nyersen fogyasztva szerethető, kedvelt sült formájában is.

  1. Készíts salátát belőle. Hámozd meg és kockázd fel, majd helyezd egy külön kis tálba és ízesítsd friss citromcseppekkel. Ez a salátalap, amihez adj ízlés szerint kemény sajtot, pirított diót, reszelt zellert. Sózd és szórd meg frissen őrölt borssal. Üde vacsora, kellemes magában és grillhúshoz, natúr sült mellé. A salátát gazdagíthatod néhány evőkanálnyi sűrű joghurttal.
  2. Remek választás az őszi grill vacsorák mellé a sült körte. Hámozd meg, vágd félbe és távolítsd el a magházat, vagy vágd fel szeletekre, 1-1 percet süsd a grillrácson mindkét oldalát. Végre egy nem szokványos köret.
  3. A körte passzol a desszertekhez. Ne ess pánikba, ha a váratlanul betért vendégeknek szeretnél valami különlegeset adni, vagy ha már nincs időd, kedved süteményt sütni. Vágd félbe a megmosott körtéket, a magház eltávolítása után helyezd desszertes tányérra, kanalazz bele vanília fagylaltot, reszelt a tetejére étcsokoládét.
  4. Minden háziasszony rendelkezik egy tuti, keverttésztás recepttel, amely az éppen aktuális idénygyümölcstől lesz fenséges. Készülhet körtedarabokkal az ízletes sütemény, vagdossuk be a körtecikkeket egymással párhuzamosan, s tegyük a vágott féllel felfelé a gyümölcsöt a tésztára, a körte a sütés során kissé szétnyílik, nagyon látványossá teszi a házi desszertet. Szórjuk meg kevés fahéjjal és mandulaszelettel.
  5. A körte álló formában igen látványos desszert alap, szépen mutat a tányéron, amennyiben a levelestésztás receptet választjuk. Nem a levelestészta készítésére csábítunk, igazán jó minőségű vásárolható fagyasztott vagy hűtött formában. Vágjuk fel csíkokra a tésztát, majd tekerjük a meghámozott, kevés fahéjjal meghintett körte köré. Helyezzük a sütőpapírral bélelt tepsibe, 8-10 perc alatt süssük aranybarnára.
  6. Hámozzuk meg a gyümölcsöt és forgassuk meg karamellben vagy olvasztott csokoládéban. Amennyiben ez nem elegendő, továbbdíszíthetjük tortagyönggyel vagy csokoládéreszelékkel, mandula szelettel, durván darált dióval, amíg könnyen beleragad a még olvadt édességbe.
  7. A félbevágott körte magházát eltávolítva remek mélyedést tudunk kialakítani markáns ízű dzsem vagy asztalt gyümölcs részére. Helyezzük a kívánt tölteléket a megfelelő helyre, majd a töltött körtéket sütőpapírral bélelt tepsibe rakhatjuk. A tölteléket meghinthetjük durvára darált dióval. A különleges desszert néhány perc alatt átsül. Nem pusztán a menü lezárására kiváló, jól illeszthető sültek mellé.

Jó étvágyat kívánunk!

(fotó: themediterraneandish.com)