Jump to content

11 elengedhetetlen dolog a tanulás környezetéhez

2015. 08. 28. 16:32

A vakáció utolsó napjait nem szívesen töltjük az iskolai holmik beszerzésével, a kapkodás és a pánik helyett élvezzük inkább a család, barátok társaságát egy kellemes hétvége keretében. Majd jövő héten lesz még idő a munka és a szülői között pótolni a lemaradást :o)

Összegyűjtöttük, melyek azok a megoldások, kialakítások a tanulás kellemes és praktikus környezetének megteremtésekor, amelyeket fontosnak vélünk:

  1. A megfelelő íróasztal elengedhetetlen. Még akkor is, ha - főleg a kisiskolások - sok esetben az konyha- vagy étkezőasztal mellett tanulnak, többnyire megkönnyítve az anyukák életét. A jó asztal méretét nem szeretnénk előírni, hiszen függ attól, hogy milyenek a szoba adottságai, azonban, ha van lehetőségünk, inkább nagyobb asztalfelületűt válasszunk, hosszabb ideig lesz praktikus a gyermek számára. Az sem árt, ha masszív lábakon áll a bútor.
  2. Ne feledkezzünk meg az asztal ideális elhelyezéséről. A jobb vagy balkezesség figyelembevételével állítsuk az ablak közelébe, hogy minél több természetes fényt kapjon. Legyen minél távolabb az ajtótól, ám arra törekedjünk, hogy a közelben helyezkedjen el a konnektor, a lámpa mellett a technikai eszközök, töltők miatt.
  3. A kényelmes ülőalkalmatosság legalább annyira fontos, mint a jó asztal. Kisgyermekkorban praktikus az állítható magasságú szék, amely a gyors növekedéshez könnyen igazítható.
  4. Szükséges lesz asztali lámpára vagy falikarra, találjuk meg az ideális elhelyezést, figyelemmel a gyermek méreteire, szokásaira.
  5. A rengeteg füzet, könyv, iskolai holmi elhelyezésére törekedjünk, így megúszható, hogy minden az asztallapon áll kupacokban. Jó esetben az asztal rendelkezik fiókkal, ha nem, a hiányosságot kompenzálhatjuk fiókos konténerrel. Szerencsés, ha az asztal közelében található könyvszekrény, vagy könyvespolc, amelyen elférnek a fontos könyvek, albumok, mappatartóban a jegyzetek, nyomtatott anyagok.
  6. Az asztalon elengedhetetlen a ceruzatartó, jegyzettömb, radír, post it. Kisméretű papírzsebkendő tartó sem árt.
  7. Megszokott asztalelhelyezés során a bútort a falhoz toljuk, ami remek lehetőség az asztal feletti falszakasz kihasználására. Illesszünk oda valamilyen táblát, előre elkészített vagy házi megoldás egyaránt megfelel, tökéletes háttér az aktuális információk, kinyomtatott szabályok, inspirációs képanyagok praktikus feltűzésére.
  8. A napi- és hetirend fejbentartását, a heti programok átláthatóságát segítő naptár óriási segítség. Használhatunk egy teljesen egyszerű asztali naptárat, készíthetünk egyénre szabottat. A lényeg, hogy minél könnyebben átlátassa a gyermek és a szülők is.
  9. Fontosnak tartjuk az órát, lehet asztali vagy fali, a lényeg, hogy rátekinthessen a gyermek, érezze az idő múlását, ha túlságosan elkalandozna egy feladat megoldásakor.
  10. A funkcionális bútorok, eszközök mellett nem szívesen hagyjuk szó nélkül a dekorációs környezetet. Tegyük minél otthonosabbá a tanulósarkot. Könnyűszerrel szépíthetünk, növelhetjük a hangulatot színek és minták alkalmazásával, fessük le a régebbi bútort, kapjon új ülőpárnát a szék. Helyezzünk szőnyeget az asztal alá. Néhány kedves kiegészítő, zászló vagy rojtgirland, fényfüzér vagy sajátkészítésű képkeret, ceruzatartó személyessé teszi a tanulósarkot. Friss virág egy kis vázában, üde színfoltot okozó szobanövény talán mindenhol elfér.
  11. Rendkívüli jelentősége van a személyes dolgoknak, amelyek jelenléte sokkal fontosabban annál, hogy mennyire passzol (színben, mintában, stílusban) a kialakított enteriőrhöz. Akkor is hagyjuk szárnyalni a kis diákok elképzeléseit, ha már a könyökünkön jön ki a sokadik kreatív alkotás, ha nem szívesen kerülgetjük a kavics vagy gesztenye gyűjteményt, só liszt gyurma dekorációkat, a sokadik gyöngynyakláncot és fonott karkötőt.

(fotó: potterybarn.com)