Jump to content

Kezdődhet a készülődés az iskolára

2015. 08. 03. 10:03

Alig 1 hónap választ el az első becsengetéstől, máris nagy izgalommal fordulnak a nebulók a tanévkezdéshez szükséges holmik beszerzéséhez. Gyanítom, a lelkesedés főleg a kisiskolásoknál érzékelhető, szeretnénk felkelteni azonban a nagyobban érdeklődését is, hogy nem maradjon az utolsó pillanatra az akkor már korántsem élvezetes vásárlás.

A fő kellék az iskolatáska. Még nem késő beszerezni, remek ajánlatok várják az érdeklődőket az üzletekben, internetes áruházak oldalain. Néhány hasznos ötlet, a választás megkönnyítéséhez:

Kisiskolások: a táska legyen könnyű és kedvező ergonómiai kialakítású, nem árt a sok rekesz, amely megkönnyíti a gyermeknek a tantárgyankénti vagy füzet illetve könyv méret szerinti bepakolást. Kisebb, oldalsó zsebek alkalmasak a zsebkendő, uzsonna, kulacs praktikus tárolására. Egyszerű legyen a nyitás, zárás.

Felsősök, középiskolások: sajnos gyakran elfordulnak a hátitáskától, oldaltáska mellett döntenek. Ami leginkább a divat diktálta megoldás, vegyük rá gyermekünket, hogy fontolja meg a döntést, nehézkesebb így a cipelés. Nem könnyű a rábeszélés, ha ellenállásba ütközünk, mindenképp fordítsunk figyelmet a minőségre.

Tornazsák: masszív anyagú, könnyen nyitható megoldást ajánlunk, a zsákos forma mellett megjelentek a kis sporttáska kialakítással példányok. A méret függ az iskolai testnevelés felszerelésétől, amennyiben a hűvösebb hónapokban is végeznek szabadban mozgást (remélhetőleg), érdemes nagyobbat választani, hogy a melegítő, széldzseki, sapka is kényelmesen elférjen benne.

A korábbi, még használható iskolatáska, tornazsák mosása aktuális, az előírásnak megfelelően géppel vagy kézzel.

Tolltartó: kisebbek gyakran használnak színesceruzát, számos színnel, kényelmesebb a nagyobb, hogy minden elférjen. Fontos szempont a könnyen nyitható tartó, abban a ceruzák elhelyezése gyors legyen. Nagyobban beérik a keskenyebb darabokkal.

Ceruzák, színesek, radír: ezek az eszközök folyamatosan használódnak, kisebbek esetén gyakran cserélnek gazdát :o), elvesznek, ennek ellenére javasoljuk a jó minőségű eszközök vásárlását, ami megkönnyíti a velük való rajzolást, írást. Előrelátóan vásároljunk tartalék mennyiséget.

Füzetek: a gyerekek ízlésének megfelelően vásárolhatunk mintásat, illusztrációval ellátottat vagy egyszerűen simát. Mindez ízlés dolga, az azonban ne kerülje el a figyelmünket, hogy milyen a belső füzetlapok minősége. Későbbi bosszúságtól kímélhetjük meg a gyermeket, a kedvezőbb ár adott esetben a könnyebben gyűrődő, szakadó vékony lapokban rejlik. Vásároljunk tartalékot minden füzettípusból.

Technikai és rajzcsomag: igazodjunk a pedagógus által kívánt felszereléshez, ami eltérhet az előre elkészített, osztály szerint összeállított csomagtól. Nézzük át az elmúlt év pakkját, bizonyos dolgok még használatba vehetők újra.

Füzet és könyvborítás: a gyermek igénye szerint végezzük, a tartósságot mindenképp elősegíti, papír és öntapadós vagy nylon borítás.

Uzsonnás doboz, kulacs: be kell látnunk, hogy a legkényelmesebb a műanyag, ám bizonyos idejű használat után már érdemes lecserélni. A könnyen nyitható doboz, kulacsfedő fontos szempont. Egyes élelmiszertípusok könnyen csomagolhatók vastag, zárható nylon zacskóba.

(fotó: flickr)