Jump to content

Hamvazószerda van, elkezdődik az idei Nagyböjt

2015. 02. 18. 23:07

A farsang mai nappal történő lezárásával startol a Nagypéntekig tartó böjti időszak. A lemondással járó hetek központjában az önfegyelem áll, ami a testi-lelki-szellemi megtisztuláshoz vezet. Te hogyan éled meg a húsvét előtti időszakot, miről szól a te böjtöd?

A keresztény vallás szerint a böjti időszak megemlékezés és tisztelgés Jézus kínszenvedése előtt. Hamvazószerda és Nagypéntek napján, valamint a böjt időszakára eső valamennyi pénteken tartózkodnak a húsfogyasztástól a hívők. Sokan a teljes időszak alatt mellőzik a húst, húskészítményeket. Nagy segítség az évnek ebben a szakaszában, hogy haladunk a tavasz és a tavaszi friss és ropogós zöldségek bőséges választéka felé, amelyek lehetővé teszik, hogy a hús és esetleg további, sokszor csábító erejű, netán kevésbé egészségesnek vélt ételek, édességek helyett is megtölthessük bendőnket. Az ételfogyasztási szokások megváltoztatásával testünk tisztul, energiánk nő. Máris pozitívan jövünk ki a böjtből.

A böjt szólhat azonban másról is. A mindennapjainkban velünk élő, adott esetben rossz szokásaink mellőzése legalább annyira tisztító erejű, mint pusztán a lelki odafigyelés. Lerakható az indulatos viselkedés, a sértő szavak garmadája, a negatív töltetű hozzáállás. Változtathatunk fogyasztási szokásainkon, mellőzhetjük a túlzásokat.

Ne kíméljük otthonunkat sem a böjt, pontosabban a megtisztulás lehetőségétől. Vegyük számításba, melyek azok a tárgyak, holmik, amelyek olyannyira feleslegesek, nélkülözhetők, hogy tulajdonképpen velünk együtt élésük is megmagyarázhatatlan. Tisztítsuk meg bizonyos dolgainktól életterünket. A legjobb erre egy lakásfelújítás, az elpakolás során biztos, hogy szelektálni fogunk. Amit már régóta kidobásra szánunk, itt az idő, hogy megváljunk tőle. Elébe is mehetünk a tárgyfelhalmozásnak már azzal, hogy tudatos vásárlásunk, odafigyelésünk mellett nem léjük át a küszöböt mindenféle kacattal, postaládából kivett szórólappal. Kevesebb tárgy mellett sokkal jobban fogjuk érezni magunkat.

Kezdjük el ma a saját böjtünket!