Jump to content

Házi galéria rendszerbe foglalva

2015. 02. 02. 22:32

Nincs is annál tökéletesebb dekoráció, mint a családi fotók, festmények és lenyomatok, DIY alkotások szépen megalkotott sokasága otthonunk egyik szabad falfelületén. Kis odafigyeléssel és nagyon is tudatos megtervezéssel értékes emlékeink, szívünkhöz nőtt tárgyaink még szebben mutatnak.

Válogassuk össze a kiakasztandó tárgyakat, a képek, fotók, feliratok, festmények mellett színesíthetjük a palettát számunkra kedves további tárgyakkal, betűkkel, számokkal, régi óriási kulccsal vagy egy nyaralásról hazahozott faragással. A kiválasztott falfelület méretét vegyük alapul. Fontos szabály, hogy a fő tárgyat helyezzük a fókuszba, szemmagasságba, minden továbbit ehhez igazítsunk, ugyan ezt ne spontán tegyük, tervezzük meg az elhelyezkedést. A fal és a képek méretei, formája alapján egyfajta alaprajzban gondolkodhatunk. Kiteríthetjük a padlóra a kincseket, felmérhető egymással való szerencsés vagy javítható találkozásuk. Ügyeljünk a közel azonos távolságra. A tervet elkészíthetjük egyszerű rajz vagy grafikai, fotó program segítségével, aki jártas ezekben, akár a helyiség fotójára is rámásolhatja az elképzelést. Amint ezzel megvagyunk, már csak fel kell helyezni a falra kedvelt tárgyainkat. Méricskélhetünk a középső tárgyból kiindulva, ahhoz igazítva a többit. Aki jobban bízik az úgynevezett sablon megoldásban, rajzolja körbe az érintett képek keretét, gyurmaragaccsal helyezze a falra, még ott is finomíthatja az elrendezést, majd jöhet a szög, nagyobb súly esetén a csavar és a fúrás. S hogy milyen elhelyezkedés mellett döntsünk? Igazodhatunk egy láthatatlan külső kerethez, amely az összes képet körbefogja, így a legszélső alkotások kerete esik egy síkba. Alkalmazhatjuk a középpontos megoldást, amely során a középső képek sarkai rendszerben találkoznak, s ezekhez igazodik a többi. Amelyek kifelé haladva felvehetnek ritmust. Lehet támpont a kanapé vagy a komód, íróasztal, amely fölé szánjuk a képcsokrot, igazodhat a sok kép a bútorok szélességéhez. Lépcső mellett vegyük figyelembe a ferde falszakasz lehetőségeit.

A lakásdekorálás egyik legszemélyesebb módja a kedvelt tárgyak ilyen jellegű elhelyezése, bátran alkalmazzuk otthonunkban.

(fotó: uptodateinteriors.com, andreasnotebook.com, woontrendz.nl, potterybarn.com, lizmarieblog.com, onekindesign.com)