Jump to content

Villanykörtedivat

2015. 02. 01. 11:52

Ami régen ciki volt és vállalhatatlan, az ma trendi. Ki gondolta volna, hogy a villanykörte önmagában is képes díszítő erővel felruházva betölteni a teret. Azt szó szerint teszi, hiszen az általa biztosított fényre mindent lehet mondani, csak azt nem, hogy irányított. De mi éppen ezért szeretjük.

A villanykörte bura nélküli alkalmazásáról ma már nem feltétlen az jut eszünkbe, hogy az otthon tulajdonosának elfogyott a kedve vagy a türelme, amikor lakásszépítő időszaka a világítás kialakításához érkezett. Számos enteriőrben jól passzítható a meglévő bútorokhoz, kiegészítőkhöz ez a már-már puritán megoldás. Ebbe nem sorolható bele egy klasszikus, polgári stílus, ahonnan valóban kilógna, sőt mérhetetlenül belerondítana. Ugyanakkor a modern, ipari-loft, bohém, mix hangulat kedvelői bátran alkalmazhatják valamelyik helyiségben, mintahogy igen kedvelt gyerek és tini szobákban is. Arra valóban érdemes figyelmet fordítani, hogy az üveg sajátossága miatt a fény irányát nem tudjuk befolyásolni, így csak akkor alkalmazzuk, ha ez nem kizárólagos szempont. Amennyiben azt kívánnánk, hogy pusztán az alatta elhelyezett életteret világítsa meg, jobban járunk egy burával, ami segít a fény pontos irányításában.

Nagymértékben hozzájárult a kedveltséghez, elfogadtatáshoz a design. Nem véletlen, hogy számos méretben, különböző formában vásárolható, a sokféle küllem eltereli a figyelmet arról, hogy pusztán egy villanykörtéről van szó. Az egyediség pedig fokozható azzal, ha a vezetéket is számításba vesszük, mint dekorációs elemrészletet. Vásárolható színes, mintás textil vagy szilikon vezeték, igazodhat elképzelésünkhöz a foglalat, ami lehet bakelit vagy porcelán, kaphat fa borítást. Alkalmazhatjuk önmagában a vezetéken függő villanykörtét, vagy csokorban, egymás mellett lógva, vagy összecsomózva. Máris eltereli benyomásunkat arról a képzetről, hogy itt bizony nem fejezték be a lakberendezést, s csak ideiglenesen helyeztek fel egy villanykörtét.

 

(fotó: plentyofcolour.com, etsy.com, volkerhaug.com, pinterest.com)