Jump to content

A mai menü: omlós és roppanós falatok kína serpenyőjében

2015. 01. 14. 22:53

Vajpuha húsból és ropogós zöldségekből álló egzotikus gyors vacsora elengedhetetlen kelléke a wok, a keleti univerzális serpenyő. Egy a baj vele, oly nagy helyigénye van, hogy előszeretettel száműzzük a legmagasabb konyhai polcra, vagy a kamra mélyére. Elő vele mára, ránk fér egy kínai vacsi.

A félgömb alakú wok nagyszerűen passzol az egészséges táplálkozás és a környezettudatos életmód híveinek elveihez. A speciális forma lehetővé teszi, hogy kevés zsiradék használatával, gyorsan készüljön el az étel, ami lehetővé teszi, hogy minél több vitamin maradjon az eledelben, miközben az energiafogyasztás sem túl magas. Az izgalmas serpenyőből kikerülő zöldségeknek még azt is megbocsájtjuk, ha félig-meddig roppanósak maradnak. Sőt, ez az egyik vonzerő benne. A wokban készült vacsorák előnye, hogy valóban nem igényel hosszas készülődést. Ezért vegyük figyelembe, hogy a siker érdekében szükséges a feldarabolt hozzávalókat a kezünk alá készíteni a hatékony munka érdekében.

Néhány hasznos tudnivaló:

Használjuk közepes lángon, a serpenyő gyorsan átforrósodik. Tegyünk bele 3 evőkanálnyi olajat a kezdéshez, majd következhet a hagyma, fokhagyma (amennyiben használunk). Majd öntsük bele a szójaszószt, az elengedhetetlen hozzávalót.

Következhet a feldarabolt hús, enyhén sózott állapotában, pillanatok alatt megpuhul, ne hagyjuk magára egyetlen pillanatra sem. Rázogassuk össze, fakanál sem szükséges.

A zöldségekkel folytatjuk, a puhulási sorrendet ne feledjük. Szórjuk nyakon a kívánt fűszerekkel, lassan közeledünk a célhoz. Rázzuk össze, minden íz találja meg a helyét. Izgalmassá tehetjük az ételt, ha minél többféle színű zöldséget alkalmazunk, az érzékszervekre hatunk azzal is, ha eltérő szeleteléssel, darabolással kerülnek a wokba. Arra azonban ügyeljünk, hogy az apróbb zöldségdarabokat a hozzáadási sor végére tegyük.

Kellemes hozzávalók a magok, mogyoró, kesudió fokozza az összhatást. Még a hús előtt kerüljön a serpenyőbe.

Bátran váltogassuk a hús fajtáját, különleges alkalmakkor tenger gyümölcsivel is próbálkozhatunk.

Még az ételkészítés előtt terítsünk meg, amint befejeztük a wokolást, azonnal tálaljuk az egészséges vegyes eledelt.

Enyhén nedves ruhával töröljük át, ne használjunk mosogatószert a tisztításhoz.

(fotó: motherearthnews.com)