Jump to content

A metrócsempe világkörüli útja

2014. 11. 18. 10:45

Ki ne emlékezne az amerikai filmek metróállomásokban játszódó, többnyire veszélyt sejtető jeleneteiből a fektetett téglalap alakú, ömlesztett mennyiségben nyomuló fehér csempére.

Nehéz lenne megfogni, hogy mi a vonzó a végtelen egyszerű formavilágú, mondhatni puritán megjelenésű burkolóanyagban. Titka megfejthetetlen, manapság sikk alkalmazni. A legtrendibb otthonokban, sztár lakberendezők tervei alapján luxus körülmények közé ékelődve éppúgy szárnyal, mint a szó nemes értelmében vett hétköznapi otthonokban. Mert tökéletes festővászon, minden egyéb kiemelt és látványos elemmé válhat egy ilyen visszahúzódó háttér mellett. Miközben ő maga is sokkal szembetűnőbb. Ez az a bizonyos kontrasztos megoldás, amely a legegyszerűbb alkalmazása a harmóniának és a tökéletes otthonteremtésnek. Hogy miről is van szó? Arról a bölcs hozzáállásról, amely során a lakberendezésben felhasznált mintákat és színeket, a behelyezett tárgyakat és formákat azzal a megfontolással helyezzük egymás mellé, hogy egyik másik erősségét kiemelje. Úgy teremtünk harmóniát, hogy közel sem a túlzásokra, elárasztott, dömpingszerű alkalmazásra törekszünk, hanem a kevés és a pont megfelelő irányelvet követjük. Így érhetjük el, hogy ez az elsőre semmi különöst nem nyújtó csempe bizony a megfelelő környezettel elképesztő hatású, ízléses, szinte luxushatású enteriőrt eredményez.

Arról nem beszélve, hogy remek módon idomul a különböző stílusokhoz. Jól illik a bohém, eklektikus hangulatú kialakításokhoz, nem lóg ki a lóláb, ha modern otthonban kerül a falra, mint ahogy a nagypolgári lakások sem nélkülözhetik. Mindemellett azon kevésszámú alapanyagok közé tartozik, amely jól mutat akkor is, ha kis mennyiségben kerül felhasználásra, s nem nyúlunk mellé akkor sem, ha adott esetben egy teljes falfelületen alkalmazzuk. Ne csodálkozzunk, ha párjaként megjelenik vele egy légtérben másik nagy kedvencünk, a cementlap.

Nagy szerencsénk van, mert míg évekkel ezelőtt nehezebb volt hozzájutni, ez ma már nem jelent gondot, számos csempeszaküzlet örömmel áll rendelkezésre azonnal vásárolható, vagy rövid szállítási határidővel teljesíthető kínálattal. A felvitele sem jelent különösebb eltérést bármely hidegburkolathoz képest, amit azonban ajánlunk, hogy ne legyen nagy a fugarés. Érdemes kis helyiségekben alkalmazni, mivel fényes felületével kedvező optikai hatással bír. A konyhák és a fürdőszobák nagy díszítője továbbra is ragaszkodik a hagyományos csempekiosztáshoz. Noha már számos színben létezik, nem múlja felül semmi sem a fehér népszerűségét. Fogadjuk el azonban az új tónusokat és a meglepő mintakialakítást is. Legfőbb erénye az időtálló stílus. Kevés olyan burkolóanyag létezik, amely a trendeknek fittyet hányva évtizedek átívelve képes maradandó és magas értéket képviselni.

(fotó: kitchenmaking.com, wallandfloorsolutions.co.uk, jenny.gr, firedearth.com, londontile.co.uk, edentiles.net)