Jump to content

Patchwork mintás otthonunk divatosabb, mint valaha

2014. 09. 20. 17:57

A kényszer szülte foltvarrás szabályos őrületté vált a hetvenes években, majd lanyhulni látszott, míg az ezredfordulón ismét betört a kézimunkát kedvelők világába, hogy néhány év alatt ismét kifussa magát. Kis időre újra visszavolnult, jól rápihent jelenlegi tündöklésére.

Ez az a hobbi, ami vagy megszállottá tesz vagy kiveri a biztosítékot. Kedvelői sajnos képesek túlzásba esni, s minden fellelhető textildekorálásra, barátnők és családtagok megajándékozására kizárólag patchwork munkáikat használják. Míg az ellentábor, talán éppen ezért és a sok szín és minta együttes alkalmazásának szépséget egyáltalán nem tulajdonító érzéssel igyekeznek távol maradni az őrülettől.

Nekünk tetszik, ám éppen markáns megjelenése miatt kifejezetten ajánljuk, hogy csínján bánjon vele, aki otthonába helyezi. S amennyiben így dönt, ne legyen nyuszi holmi kis terítővel, adja meg a lehetőséget egy bútornak, kísérjék elismerő szemek a nem mindennapos látványt. Kárpitként nemcsak különleges lesz, de még azt is képesek vagyunk elfogadni, hogy környezettudatos szemlélettel készült a határozottan egyedi darab. Hiszen minden kárpitosmester álma, hogy a lehulló selejt hasznosan folytathassa életét. A manapság sokak által kedvelt eklektikus hangulatú, már-már bohém enteriőrök tökéletes társa a patchwork mintavezetés.

Határozottá teszi a padlót a sajátos mintavilág, adott esetben még azzal is kell számolnunk, hogy háttérbe szorítja a padlót. Így remek lehetőség arra, hogy a padlózat gyengeségéről (esetleg kevésbé tetsző mintájáról, anyagáról) elvonja a figyelmet.

Csempeválogatással, azok - az általam nevezett - tudatosan véletlenszerű elrendezésével nem nyúlhatunk mellé. A hangulat több, mint megismételhetetlen. Hogy a padlóra helyezzük, vagy éppen a falat díszítjük, nagyjából mindegy is, a végeredmény annyira ütős, hogy nem lehet betelni vele.

Ugye a kétkedőket sikerült meggyőzni arról, hogy a foltvarrásra épülő mintázás nem is olyan borzalmas. Sőt, kiváló lehetőség arra, hogy kevesek által bevállalt bútorral vagy kiegészítővel sajátos, ám nagyon is trendi hangulatot teremtsünk.

(fotó: imagine-living.com, decosoup.com, westofhudson.com, homedit.com, .flor.com, ebay.com, rockthedesert.typepad.com, wysokieobcasy.pl)