Jump to content

Fészek

2014. 03. 09. 10:11

Rovatunk neve megérdemel egy bejegyzést. Ez a rövid és tömör szó annyi mindent jelent számunkra életünk során.

A felnőtt lét kezdetén fészekről szó sincs, inkább valami átmeneti hely, túl sok jelentőséggel sem ruházzuk fel. Lehet egy kollégiumi ágy, metró közeli albérlet megosztva a barátokkal, később talán az első saját kis garzon. Kinek mi. Mennyire tudtunk örülni még annak is, hogy a földön aludhatunk egy ócska matracon. Mit nekem lakberendezés, a színek mindenhogy álltak egymással, csak épp harmóniában nem, a konyhaszekrény nyitott volt ugyan, de nem az aktuális trendet követte, pusztán egy lécpolcra futotta, rajta az eldobható tányérokkal és a céges bögrékkel. Stílus, na az volt. Maga az eklektika. Egyetlen közös dolog jellemezte a kérót ellepő tárgyakat, hogy ugyanabban a légtérben vannak. Mégis imádtuk. Idővel már nem csak csacsogás, érzelmek is megtöltötték. Melyek jöttek-mentek. Egyszer csak komolyra fordultak a dolgok, kezdtük elhinni, nekünk sikerül és azt vettük észre, nicsak bélelt otthont teremtünk. Fészek lett a falakkal határolt négyzetméterekből. Lakályos terek, biztonságot nyújtó helyiségek. Megtöltik szeretteink. Néha többen, máskor kevesebben. Világot megváltó beszélgetések finom vacsorák mellett. Kávéillat a rohanós reggeleken. Első lépések. Könyvek, évről évre növekvő mennyiségben. Bútor, mert szükséges. Bútor, mert semmire se jó, csak tetszik. Személyes, féltve őrzött tárgyak. Minták, színek, formák, textilek. Süteménytésztától ragadó konyhapult. Vörös bor foltja a fehér terítőn. Festmény és képek a falon. Zene a háttérben. Egy hely, ami minden apró részletével rólunk szól, minket szolgál, csak a miénk. Ismerős ugye?

És hogy milyen a Marmalade Fészek? Tárt karokkal vár, szeretnénk sok érdekességet nyújtani, izgalmas ötleteket adni, beköltözni nap, mint nap minél több otthonba, hogy inspiráljon mindaz, amit itt láttok, olvastok. S végül néhány különleges fészek a dizájn világából:

Nem kérdés mi inspirálta a dán Nina Brunnt grafikai káoszt sejtető, mégis egységes egészt alkotó székének megtervezésekor.

Kedvelt látványosság a Cleveland Public Library óriási kültéri olvasókuckója, egy újabb fészek. A tervező ezúttal amerikai, Mark Reigelman.

Az izraeli Gaston Zahr és Merav Eitan nem aprózta el, többszemélyes beszélgetős, olvasókuckós bútordarabot álmodott és tervezett.

 

(fotó: edenkert.hu, ninabruun.com, archpaper.com, oge-group.com)