Jump to content

Do it yourself

2014. 03. 04. 11:03

A csináld magad mozgalom villámsebességgel söpör végig a világon. Előbb utóbb még az is belép a DIY világába, aki teljes magabiztossággal állítja és minden szégyenérzet nélkül vállalja, ő bizony kétbalkezes.

De mi is az a DIY? Nem más, mint magunk készíteni valamit, amolyan „csináld magad”, saját kezűleg. Mennyivel trendibb azonban SK helyett azt mondani DIY. Maga a tevékenység igen nagy utat járt be az ősember által eszkábált eszközöktől, a kézműves szakkör-sufnituningon keresztülívelve a mai átalakítós műfajig. Érzésem szerint ma már legalább annyira divat e foglalatosság, mint rászorultság. Egyfajta hobby. Mit csinálsz szabadidődben? Alkotok. De miért is? Jobban járnál, ha megvennéd! Vagy mesteremberrel elkészíttetnéd. Mert a DIY adott esetben meg sem éri, ha nagyon racionális oldalról közelítem, elvesz időt, energiát, az alapanyag meg vagy van, vagy a munkálatokat segítő eszközökkel együtt pénzért kiabál. Mondhatom szép kis dolog ez. Kitaláljuk, hogy majd én megcsinálom, aztán még nem is spóroltam. A lényeg nem ez, pusztán van egy ok, egy indíttatás, majd tett követi.

Inspirációval tele a padlás. Már-már belefulladunk a sok jó ötletbe, a háló ontja, mi megosztjuk. Csüngünk a pinterest-en, görgetjük a témában jeleskedő blog-bejegyzéseket, szemezgetünk az amatőr és szakértői online felületek, magazinok írásaiból, elképedünk before-after fényképeken.

Nem tagadom, rabja vagyok. Sokat tanultam a magam kárán. Igen, olcsó húsnak híg a leve, a rossz eszköz használata öröm helyett hangos bosszankodással, majd újabb kiadással jár. Inkább kevesebb, de minőségi szerszám, ecset, eszköz legyen otthon, s nem árt néha megtervezni a dolgokat, mint fejest ugrani a nagy átalakítási folyamatba. Érdemes utánanézni a szakmai fortélyoknak, rengeteg instrukciót kínál a net, a youtube-on számos „How to…?” kezdetű tutorial.

A további jó tanácsok, ötletek helyett szerintem egyetlen dolog a jó DIY kulcsa. A tény, amennyiben képesek vagyunk vele szembesülni: vannak korlátok. Nem kell mindennel teleaggatni az otthonunkat, kertünket, a gyerekszoba falát, mert a vége egy nagy kavalkád lesz. Ami az inspiráló – sokszor agyon stylingolt – fotón remek, nem feltétlen nyújt hasonló - idilli - látványt nálunk megálmodott helyén, főleg, ha ezt is, azt is, meg még a sokadikat is berakjuk. Meg tudom magyarázni, tetszik, és kész! Javaslom ehelyett, hogy csak néhányat ragadjunk ki a látottakból, s az a mi környezetünkbe illő legyen, mert a kevesebb tényleg több. Alakítsunk át egy megkopott bútort, feledésbe merült tárgyat, adjunk neki új életet akár az eredetitől eltérő funkció és küllem mellett. Kizárólag a saját ízlésünket kövessük és másolás helyett hallgassunk az ösztöneinkre. Alkotni - jó, büszkélkedni egy saját alkotással - vidámmá tesz, egy kidobásra szánt tárgyat megmenteni - nemes. A folyamat feltölt, a sikeres végeredmény pedig szárnyakat ad, újabb átalakításra ösztökélve. A DIY több a kényszer szülte SK-nál, egy aprócska lépés a tudatosabb, környezetkímélő, pazarlásmentes élethez, egy lehetőség kreatív létünk kiteljesítéséhez.

Mindenkiben benne a homo faber. Nincs mást tenni, do it yourself!

 

(fotó: littlestvillage.com, thegardenglove.com, chairloom.com, namelyoriginal)