Ami szükséges:
- 1 kisebb póréhagyma fehér része (ha nincs, 1 db vöröshagyma)
- 1 nagyfej zellergumó szárával (kb. 0,5 kg)
- 2 db burgonya
- 1,5 dl jó minőségű főzőtejszín
- 1 evőkanál vaj
- 1 evőkanál olaj
- só
- 1 teáskanál cukor (barna)
Kiegészítések:
• ízlés szerint kerülhet bele bors, szerecsendió, lehet használni ételízesítőt vagy húsleveskockát, ám a zeller domináns íze nem feltétlen igényli, nélkülük is remek a leves
• víz helyett használhatunk húslevest, csontlevest
Az olaj-vaj pároson kezdjük el fonnyasztani a kockára vágott hagymát, majd adjuk hozzá a megtisztított, feldarabolt zellert és fedő alatt kis ideig pároljuk, végül kerüljön hozzá a kockára vágott burgonya, só és pároljuk együtt tovább. Öntsünk rá annyi vizet, amíg ellepi és a zellerszárral együtt főzzük puhára. Ekkor vegyük ki a zellerszárat, s turmixoljuk össze a levest. Sűrű krémes állagú lesz, hígítsuk vízzel krémleves sűrűségre és forraljuk össze. Végül a tűzről lehúzva keverjük hozzá a tejszínt. Magában vagy levesbetéttel fogyasztható, díszíthetjük zellerlevéllel, tejszínnel, néhány csepp olajjal, durvára őrölt borssal…. csak a fantáziánkra bízva.
Könnyen elkészíthető, garantált a siker. És egy tipp: ez a leves hidegen is nagyon finom, bár a nyár még messze, próbáljátok ki a nagy forróságban, hűtve fogyasztva.
Kép: typischich.at