Csak pár percbe telik az összeállítása, a mennyiség viszont akár több hónapra is elegendő.
Hozzávalók:
• fél bögre szódabikarbóna
• fél bögre kókuszolaj
• 30-40 csepp borsmentaolaj
• 1 zacskó sztívia
Mitől működik?
-Szódabikarbóna: Megelőzi a fogkő kialakulását, elpusztítja a fogínygyulladást okozó baktériumokat, lebontja a szennyeződéseket, a kávé és a cigaretta okozta foltokat.
-Kókuszolaj: kutatások bizonyították, hogy természetes antibakteriális és antibiotikus hatásával megelőzi a fogszuvasodást és elősegíti a száj higiéniáját. -Borsmentaolaj: bár önmagában nincs kifejezetten egészségügyi előnye, de friss lehelletet, a pasztánknak pedig üdítő ízt biztosít. Adagoljuk ízlésünk szerint.
-Sztívia: azaz jázminpakóca, Dél-Amerikában őshonos gyógynövény, mely amellett, hogy meggátolja a fogkő lerakódását, természetes édesítőszerként is funkcionál.
Ha a kókuszolajat túlságosan szilárdnak találjuk, tegyük a mikróhullámú sütőbe pár másodpercre, amíg önthető halmazállapotba nem kerül. Majd keverjük össze alaposan a többi hozzávalóval és végül tegyük jól záródó üvegbe.
Az így készült házi fogkrémünk hűtés nélkül is legalább hat hónapig eltartható.
(Forrás: Shine)
(Kép:foodmatters)