Jump to content

Magyar népi motívumok reload

2014. 03. 02. 09:13

Nemcsak a Feng shui véli, hogy minden összefügg mindennel. Mi is így gondoljuk. Azt is véljük, hogy a hagyományos minták, motívumok nem tűnnek el sosem életünkből, a kérdés csak az, mikor, milyen formában fedezzük fel őket újra, s integráljuk mindennapjainkba.

Adott tehát egy hétvégi kiállítás, Matyó díszvendéggel, ez adta az ötletet, hogy készítsek egy csokrot a múltat idéző mintavilág és lelkes kreatív alkotók szerencsés egymásra találásáról. Nézzétek csak, kikre lehetünk büszkék!

 

Lóca kanapé és a Hat szék – Rácz Anikó Belsőépítész, bútortervező
A forradalmár, aki nemzeti kincset teremt bútoraival. Legalábbis mi ezt szeretnénk. Ösztönös érzékkel, csupáncsak apró finomításokkal ülteti át a magyar hagyományos népi minta- és formavilágot a mai tárgykultúrába. Híve az élhető, otthonos, kényelmes bútoroknak. Maradandót, időtállót alkot. Nemcsak hirdeti, vissza is tér (nyúl) az igazi értékekhez.

Tulipános lámpacsalád - Dobai Erika
A Szarvasi Lámpagyár pályázatán ért el I. helyezést a matyó tulipán-ábrázolások ihlette termékcsaládja, megelevenítve a magyar néphagyomány gazdag jelrendszerének legősibb motívumát.

Népművészeti motívumok a falon – Fóris Barbara

A textiltervező alkotásaiban erősen érződik a magyar népi motívumok tisztelete. Friss megoldásokkal ötvözi a mai modern környezet adottságait és a hagyományok mintavilágában rejlő lehetőséget. Faldekoráció mellett a kiegészítőkön, kárpiton, lámpaburán végigvezeti az adott minta hangsúlyos részleteit, tökéletes teret adva harmonikus enteriőrök kialakítására.

 

(Fotó: hannabi.hu, idea-enterior.hu, paintwall.hu)