Jump to content

Az igaz bűnbeesés: Mississippi iszap-torta

2014. 03. 02. 11:41

Akár azért készítenénk el, mert szertnénk megvigasztalni magunkat egy nehéz nap után, akár azért, mert vasárnapi vendégek érkeznek, a Mississippi iszaptorta egészen biztos nem fog csalódást okozni. Nem túl édes, mégis buja emléke még napokkal később is kísérti az embert.

Mint a neve is mutatja, a Mississippi iszaptorta Amerikából származik. A kakaós alapra sütött lisztmentes csokoládés krém valóban olyan sűrű és fekete, mint a folyó iszapja lehet. Rajongói mégsem csak a homoksüti-kedvelő gyerekek közül fognak kikerülni. Az egyáltalán nem gejl sütemény maga a tömény csokoládés menyország!Elkészítése nem nehéz, kezdő szakácsok is bátran megpróbálkozhatnak vele!

Előkészítési idő: 30 perc

Sütési idő: kb. 40 perc

Hűtési idő: legalább 3 óra

Hozzávalók:

250 gramm kakaós keksz

1 bögre olvasztott vaj

250 gramm félédes csokoládé, darabokra törve

1 bögre barna nádcukor

fél bögre holland kakaópor

4 nagy tojás

csipet só

1 bögre tejszín

vanília-aroma

5 evőkanál porcukor

Lépések:

1.- Daráljuk le a kakaós kekszet, majd a morzsát keverjük alaposan össze az olvasztott vaj felével. Egy köralakú kapcsos tortaformát kenjünk ki vajjal, és az aljára tegyünk sütőpapírt. Nyomkodjuk bele a formába a kekszmorzsát úgy, hogy nem csak a lap aljára, de a forma peremére is felhúzzuk a tésztát 2-3 ujjnyi magasságban. Ha ezzel kész vagyunk, tegyük be a hűtőbe 10 percre.

2.- Melegítsük elő a sütőt 220 fokra.

3.- Olvasszuk meg a csokoládét. Ezt kétféle képpen tehetjük meg: vagy vízgőz fölé állítunk egy tálat, és abba tesszük a csokoládédarabkákat, vagy a tejszínnel együtt a mikróhullámú sütőbe tesszük kb. Kétszer két percre, a szünetben alaposan átkeverve a masszát.

4.- A tojásokat válasszuk szét, a fehérjéből egy csipet sóval kemény habot verünk.

5.- A tojások sárgáját alaposan kikeverjük a nádcukorral. Ehhez adjuk fokozatosan hozzá az olvasztott vaj másik felét, a kakaóport, az olvasztott csokoládét, a tejszínt, a vanília-aromát. Végül óvatosan beleforgatjuk a felvert tojásfehérjét.

6.- A masszát ráöntjük a kakaóskeksz alapra, és betoljuk a forró sütőbe. 35-40 percig sütjük, amíg meg nem szilárdul a csokoládés massza. Tűpróbával ellenőrizhetjük.

Miután kiszedtük a tortát a sütőből, hagyjuk, hogy kihűljön, majd a hűtőszekrénybe tesszük legalább három órára, de akár egy egész éjszakára is.

Tálalás előtt a tejszínhabot felverjük a porcukorral, és óvatosan a kész torta tetejére kenjük. De kínálhatjuk tejszínhab helyett vanília-fagylalttal is.

Díszíthetjük bogyós gyümölccsel, vagy durvára vágott dióval.

(Kép:justapinch)