Jump to content

Ombre az otthon dekorálásában

2014. 02. 21. 16:41

Az ombre szó jött, látott és győzött. Így tömören, velősen, senkit és semmit nem kímélve terjedt el a trendeket és divatot követők nyelvhasználatban. Mondhatnánk helyette, színátmenet, tónus, satír, árnyékolás… de nem mondjuk, Ő égett belénk dacosan.

Legyünk őszinték, micsoda pimaszság – ráadásul ilyen néven – azzal meghódítani a világot, hogy egy laza mozdulattal fokozatosan fakítunk ki egy színt. Mert bizony ombre ott van mindenhol, felfrissíti a hajunkat, izgalmassá teszi a ruhatárunkat, beköltözött ételeink közé, megbolondítja tárgyainkat, otthonunkat. Ő nyert. Ő nyert? Szerintem mi mindannyian.

Nézzétek csak mire képes:

Csodálatos ez a szék. Egy kis szürke egér volt, kopott, szinte kidobásra várva. Gazdája azonban meglátta a benne rejlő lehetőséget. Egérke és a mi nagy szerencsénkre, számunkra inspirációként szolgálva. Az eredeti lakkot le kellett csiszolni, következett a portalanítás, zsírtalanítás, alapozás és a fedőszín felvitele. Ahhoz, hogy ilyen szép legyen a színek találkozása, spayfestéket érdemes használni, a paletta egymást követő 3-5 színét választva fokozatosabb az átmenet, míg „színszünetet” tartva mozgalmasabbá válik a végeredmény. Alkalmazhatjuk ezt a technikát asztalon is. Akár szék, akár aszal, figyeljünk arra, hogy kecses lábakon álljanak, egy zömök forma és az ombre nem szerencsés találkozás.


Fotó: designsponge.com

Sokfiókos komód kitűnő alap a színátmenetes festés alkalmazásához, minél több a fiók, annál látványosabb az ombre hatás. Megéri a színkeverést, fáradozást.


Fotó: decoradvisor.net

 

Nagy kötöttség a lépcső, korlát színesre festése és kell hozzá türelem is. Jó lenne minél több példát látni rá. Bátraké a szerencse!


Fotó: pinterest.com


Fotó: colorchats.benjaminmoore.com

A fal ombre festése a nagy felület miatt macerásnak tűnik, de nem lehetetlen. Lehet vízszintes vagy függőleges az irány. Minden esetben a sötét árnyalattól haladjunk a világos felé, a szín hengerrel, ecsettel történő felvitele után ecsettel, nedves és száraz szivaccsal elmaszatolva a festéket, míg a másik oldalról a világossal közelíthetünk. A végeredményhez nincs mit hozzáfűzni, egyszerűen nagyszerű.


Fotó: decoist.com

A festésnél gyorsabban érhetjük el a kívánt hatást tapéta alkalmazásával. A gyorsaságnak ugyan van ára, de akkor is szeretjük a tapétát. A divatot teremtő Designers Guild mindig élen jár az ötletes, különleges minták és színek összehangolásában.


Fotó: designersguild.com

Szívesen ajánljuk a holland Eijffinger faerezet és ombre találkozását sejtető Ibiza tapétáját is.


Fotó: eijffinger.com

 

Ombre a lakástextileket sem kímélte. Színátmenet a párnán, függönyön, ágytakarón.

   
Fotó: slimpaley.com


Fotó: pinterest.com


Fotó: showandtellonline.com.au

Mennyivel szebbek ezek a lámpák a színek fokozatosságával, egyetlen szín alkalmazása helyett.


Fotó: pbteen.com

Az „itt és most” típusú kreatívoknak ajánljuk az alábbi ötletet, kevés festékkel egy rizslámpa pillanatok alatt egyedivé varázsolható.


Fotó: pinterest.com

A könyvmolyok sem ússzák meg inspiráció nélkül.


Fotó: obaz.com

Köszönjük ombre!