Jump to content

6 ellenállhatatlan forró csoki

2013. 11. 20. 11:00

A hideg téli napok és esték kellően elegendő indokkal szolgálnak arra, hogy bekucorogjunk egy kényelmes helyre és egy bögre forró csokit kortyolgassunk. A változatosság és a különleges ízek jegyében most nutellás, mogyorós, kávés, sütőtökös és azték forró csoki recepteket válogattunk.

Egy bögre forró csokoládé csodákra képes, ellenállni pedig végképp lehetetlen. A hamarosan kezdődő karácsonyi időszakhoz éppúgy hozzátartozik, mint a karácsonyi vásárhoz a forralt bor. Kényeztessük érzékeink a most következő receptek bármelyikével, mert hamar elkészíthető, sokféleképp ízesíthető és mindegyik csupa lélekmelengető finomság.

Nutellás forró csoki

Annyira egyszerű és annyira finom, amit egy hosszú és fárasztó nap után igazán megérdemlünk. Két csésze tejet öntünk egy lábasba és kezdjük el melegíteni közepes hőfokon. Mikor kezd melegedni, keverjünk bele habverővel 2-3 púpozott evőkanál Nutellát. Melegítsük a kívánt forróságig, és még mielőtt kiöntenénk, keverjünk hozzá csipetnyi fahéjat és egy csipet sót. Poharakba tálalva mályvacukorral vagy tejszínhabbal fokozhatjuk a látványt és az élményt.

 

Kényeztető forró csokoládé

Hozzávalók:

  • 1 teáskanál kukoricakeményítő
  • 2 csipet só
  • 1 csésze tej
  • 1 csésze tejszín
  • 20 dkg (60% kakaótartalmú) csokoládé
  • 2 evőkanál cukrozatlan kakaópor
  • ½ teáskanál vanília kivonat

Habverővel keverjük a tejet, tejszínt, kukoricakeményítőt és a sót egy lábasban addig, amíg a kukoricakeményítő csomómentesen feloldódik. Ekkor közepes hőfokon kezdjük el melegíteni, közben gyakran kevergessük. Forraljuk fel, majd vegyük le a tűzről. Ekkor adjuk hozzá a csokoládét, a kakaóport és a vaníliát. Kevergessük, amíg a csokoládé elolvad. Ha szükséges, melegítsük fel közepes hőfokon, vagy egyből öntsük poharakba. Tejszínhabbal vagy pirított mályvacukorral tálaljuk.

Sós-mogyorós forró csoki

Hozzávalók:

  • ¼ csésze cukor
  • ¼ csésze cukrozatlan kakaópor
  • ¼ csésze víz
  • 3 csésze tej
  • 3-4 evőkanál mogyoróvaj
  • 5 - 10 dkg ét vagy tejcsokoládé

Egy lábasban a cukrot és a kakaót keverjük simára a vízben, majd habverővel közepes hőfokon kezdjük el melegíteni. Amikor a tej már gőzölög, húzzuk le a tűzről és keverjük hozzá a mogyoróvajat és a csokoládét. Keverjük, amíg elolvad, majd botmixerrel habosítsuk fel. Befejezésként ízesítsük egy kis tengeri sóval és tálaljuk néhány pirított mályvacukorral.

 

Sütőtökös forró fehér csokoládé

Hozzávalók:

  • 1 csésze tejszín
  • 2 csésze tej
  • 10 dkg fehér csokoládé
  • ½ teáskanál vanília kivonat
  • ½ teáskanál sütőtök fűszerkeverék

Egy lábasba öntsük a tejszínt és a tej, amit közepes lángon, időnként megkeverve melegítsünk, de ne forraljunk fel. Húzzuk le a tűzről, ekkor adjuk hozzá a fehér csokoládét, amit olvadásig kevergessünk. Jöhetnek a fűszerek, a vanília kivonat és a sütőtök fűszerkeverék. Öntsük poharakba, tejszínhabbal és csipetnyi sütőtök fűszerrel megszórva tálaljuk.

Fűszeres-kávés forró csoki

Hozzávalók:

  • 1½ csésze tej
  • 2 evőkanál barna cukor
  • 2 evőkanál cukrozatlan kakaópor
  • 1 evőkanál instant kávé
  • ½ teáskanál őrölt fahéj
  • csipetnyi őrölt szerecsendió
  • csipetnyi só

Tegyük a hozzávalókat egy lábasba és melegítsük közepes lángon, gyakori keverés mellett körülbelül 2-3 percig, amíg kellően felmelegszik. Öntsük két pohárba vagy csészébe és díszítsük tejszínhabbal, mályvacukorral, csokoládé forgáccsal, csoki sziruppal, karamell sziruppal… Már a látványa sem utolsó, ennyi kényeztetés pedig néha igenis jár.

 

Azték forró csokoládé

Hozzávalók:

  • 6 csésze tej
  • 30 dkg apróra vágott étcsokoládé
  • ¼ teáskanál fahéj
  • csipet cayenne bors

Egy lábasban közepes lángon melegítsük a tejet. Ha kezd melegedni, tegyük bele a csokoládét és addig kevergessük, amíg elolvad. Fűszerezzük fahéjjal és cayenne borssal, öntsük négy csészébe, és mályvacukorral vagy tejszínhabbal tálaljuk.