Jump to content

Így tisztíthatod meg a gyümölcsöket a szennyező bevonatoktól

2013. 10. 01. 11:00

Együnk sok gyümölcsöt és zöldséget… Persze, persze, de mi van akkor, ha az alma héja csúszós a viaszos bevonattól, és a vízzel való mosástól sem lesz maradéktalanul tiszta. Ezerrel kattog a vészcsengő a fejünkben, hogy ezt most biztos kellene? Mutatunk egy olyan házilag készíthető tisztító keveréket, amivel könnyedén eltávolíthatjuk a nem kívánt bevonatokat és szennyeződéseket.

A gyümölcsevésnek pont az a lényege, hogy tápanyagokkal és rosttal lássuk el szervezetünk, ne pedig halmozzuk mellé a méreganyagokat is. Ehhez itt egy egyszerű megoldás, hogy megszabaduljunk például az alma héján lévő viaszos bevonattól.

Keverjünk össze egy szórófejes flakonba ¼ csésze ecetet 4 csésze vízzel és rázzuk össze. Fújjuk be vele a gyümölcsöt, zöldséget, hagyjuk hatni körülbelül 10 percig, majd vízzel alaposan mossuk le.

Nagyobb mennyiség esetében a mosogatót töltsük félig vízzel, ebbe keverjünk 1 csésze ecetet, hagyjuk benne ázni 10 percig a gyümölcsöket, zöldségeket, majd vízzel alaposan öblítsük le.

Az ecet természetes módon tisztítja a gyümölcsöket és zöldségeket, eltávolítja a felületükön lévő viaszos bevonatot, permetszereket, a tartósítás vagy érlelés céljából használt vegyszer bevonatokat, amik méreganyaggal terhelnék szervezetünket. Különösen fontos, ha gyerekeknek adunk gyümölcsöt, hiszen az ő szervezetük sokkalta érzékenyebb a növényvédő szerekre, hiszen testsúlyukhoz viszonyítva többet fogyasztanak belőle, mint a felnőttek, immunrendszerük pedig még fejlődésben van.