Jump to content

5 illóolaj, ami segít az elalvásban

2013. 07. 12. 06:00

Ha alvási problémáid vannak, tehát esténként gyakran hánykolódsz a pihe-puha ágyban, vagy csak szeretnél nyugodtabb légkört teremteni a hálószobában, a következő aromaterápiás illóolajok a hasznodra válhatnak.

A természetes illatok emberi testre gyakorolt hatását már az ókori orvoslásban is tudatosan használták, manapság pedig több alternatív kezelési mód – köztük például az egyre nagyobb népszerűségnek örvendő Bach-virágterápia – alapját képezik. Kutatások bizonyítják, hogy egyes aromák olyan folyamatokat indítanak el a szervezetben, amelyek közvetlenül befolyásolják az ideg- és az immunrendszer működését. Amikor tehát úgy érzed, hogy egy kellemes illat valósággal elringat, nem érzéki csalódásról van szó!

Levendula

Amikor fáradt és ingerlékeny vagy, néhány szippantásnyi levendulaillat ellazít, megnyugtat. A modern pszichiátriában a depresszió ellen is bevetik a gyógyszerek kiegészítőjeként, mert mérsékeli a stresszhormonok termelődését. Több vizsgálat is alátámasztotta, hogy a levendula hatékonyan csillapítja a fejfájást és a migrén kellemetlen tüneteit. Párologtató készülékbe adagolva vagy permet formájában juttathatod a levegőbe, illetve az ágynemű anyagába.

 

Kamilla

Ezt a gyógynövényt a gyulladásos megbetegedések elleni jolly jokerként tartják számon. Ám nemcsak megfázás, emésztőrendszeri panaszok és bőrproblémák esetén hívhatod segítségül, hanem akkor is, ha elkerül az álom. Már az ókori Görögországban is bevett szokás volt, hogy az inszomniában szenvedőknek egy bögre friss kamillahajtás-forrázatot adtak lefekvés előtt – és ez többnyire pontot tett az alváshiány végére. Persze, párologtatott illóolaj formájában is kellemes.

 

Bergamott

Sokan hiszik, hogy a rejtélyes név egy virágot takar, pedig citrusféléről van szó. A botanikailag valahol grépfrút és a citrom között elhelyezkedő, zöldes árnyalatú gyümölcs friss héjából nem könnyű olajat préselni: egy mázsából alig fél litert sikerül. Érdekessége, hogy hatása látszólag ellentmondásos, mert nyugtatni és élénkíteni egyaránt képes. A jelenségre egyelőre nincs orvosi magyarázat, de ha idegrendszered valamilyen irányban kibillent az egyensúlyából – tehát túl ideges vagy bágyadt vagy – a bergamott illata segít visszazökkenni a normális kerékvágásba.

 

Szantálfa

A parfümök gyakori összetevőjének édeskés, érzéki aromája a luxus hangulatát csempészi a hálószobádba. Minél korosabb fából nyerik az olajat, annál gazdagabb. Idegnyugtató hatása mellett előnye, hogy akár a szekrényedbe is csempészheted, ha fantasztikus, ám visszafogott illatot szeretnél a ruháidnak. Ha már a hálószobánál járunk, muszáj megemlítenünk: a szantálfa olaját afrodiziákumként is számon tartják, tehát előfordulhat, hogy a megnyugvás után egészen másfajta izgalomra számíthatsz....

 

Mandarin

A finom déligyümölcsből kétféle olaj készül: zöld és vörös. Mindkettő hatékony az alvásproblémák ellen, csupán apró különbség érezhető az illatukat illetően. Gyakran keverik levendulával a fokozott hatás érdekében. Az alternatív gyermekgyógyászatban a nehezen álomba merülő, valamint a sötétben félő csemeték megnyugtatására használják – tehát ha a család legfiatalabbjai hasonló gonddal küzdenek, bátran próbáld ki az ő szobájukban is!