Jump to content

Az vagy, amit az anyukád megevett

2015. 07. 14. 11:15

Gyakran mondják, hogy ’az vagy, amit megeszel’. Egy friss kutatás szerint azonban a dolog már jóval hamarabb elkezdődik, az egészségünket nagyban befolyásolja az is, hogyan táplálkozott az édesanyánk már jóval a várandósság előtt.

Egy kutatás megállapította, hogy születendő kisbabája egészsége szempontjából nagyon sokat nyom a latban hogyan táplákozik a teherbeesés előtt egy nő. A fogantatás előtti hetekben elfogyasztott ételek arra is hatással vannak, hogy jövendőbeli gyermeke mennyire lesz fogékony különféle betegségekkel szemben.

A londoni tudósok ezért arra figyelmeztetnek, hogy a teherbeesés előtti egészséges étkezés is nagyon fontos, és nem csak akkortól kell elkezdenünk ’rendesen viselkedni’, ha már a szívünk alatt hordjuk magzatunkat, hanem már jóval előtte is.

Brit tudósok 120 nőt vizsgáltak meg Nyugat-Afrika földművelő részein. Itt ugyanis egészen eltérő az emberek életmódja és étrendje attól függően, hogy éppen esős, vagy száraz évszak van-e. A 120 nő fele az esős, a másik fele pedig a száraz évszak idején esett teherbe. A kutatók megvizsgálták az asszonyok vérében található tápanyagok minőségét rögtön a teherbeesés után, majd a szülést követően a gyermekeik DNS-ét is alaposan kielemezték.

Kiderült, hogy a kisbabák egyik génje, mely a leghamarabb kialakul, sokkal aktívabb volt azoknál, akik akkor fogantak, amikor még bővelkedtek az ételben az édesanyák. Ezeknek a csecsemőknek emiatt az immunrendszere is fejlettebb volt, azaz könnyebben ellenálltak olyan kóroknak is, mint a HIV, az influenza, vagy más veszélyes vírusok.

Ezért a szakemberek azt javasolják, hogy aki a teherbeesést tervezgeti, kezdjen el már most odafigyelni a táplálkozására, egyen sok tojást, zöldséget, halat, májat, és babot.

(Kép: Bridget Coila)