Jump to content

Boldog, kiegyensúlyozott gyermek? Minden a helyes nevelésen múlik!

2017. 11. 17. 14:15

Nem magától lesz a gyerkőc agresszív, visszahúzódó, nagyhangú vagy eminens, hanem pusztán attól, hogy a szülők mit tanítanak neki. Mert a fentieken túl, a belső harmóniát, és a boldogságot is meg lehet tanítani, csak néhány dolgot kell elsajátíttatani, amelyeket alább össze is gyűjtöttünk.

A teljesítménycentrikus, percalapú, hír-siker- és élvezethajhász világban csak egyetlen dolgot felejtünk el megtanítani a csemetének, mégpedig azt, hogy miként lesz képes boldognak és kiegyensúlyozottnak lenni, az egyre elhidegülő világban.

Elvégre megtanítjuk járni, beszélni, késsel és villával enni, etikettnek megfelelően viselkedni, szabályoknak engedelmeskedni, iskolapadba ülni, írni, olvasni, számolni, célratörőnek lenni, sikert és elismerést szeretőnek lenni, a legjobbra törekvőnek lenni, motiválttá válni, függetlennek lenni. Csak egy valamit felejtünk el, hogy megtanítsuk arra, miként lehet boldognak és kiegyensúlyozottnak lenni. Pedig e kettő nélkül - ha más képességei miatt nem is veszik el a nagyvilágban-, sosem fog igazán kiteljesedni. De ha megvan a tudás, ami a legnehezebb napokon is a boldogság felé vezet, az jó alapokkal vértezi fel a csemetét. Nehéz munka, de megéri a befektetetett energia, de lássuk, hogyan lesz gyerekből, boldog gyerek.

Role model, azaz a példa

Erőszakos értékszemlélet átörökítés helyett a jó példa mindig hatásosabb. Sosem volt titok, hogy az ember felnőttkorában azokat a megoldási és stresszkezelési, motivációs stratégiákat használja és alkalmazza félig tudatlanul, amelyeket otthon látott.

A jó példamodell, pedig nem csak sikeres, de boldog és kiegyensúlyozott gyereket eredményez. A vasszigor és a túlzott engedékenység helyett a szeretetteljes következetesség elve kellene, hogy érvényesüljön, amelyet a példamutató szülőnek, szülőknek is ildomos betartani.

Nem egy kutatás bizonyította, hogy a gyerek nem arra hangolódik rá első sorban, amit a szülei mondanak neki, hanem sokkal inkább, amit mutatnak, és ahogy viszonyulnak a mindennapi történésekhez. A bizonytalan, stresszes szülő, bizonytalan, stresszes megküzdési stratégiát mutat, viszont ha képesek vagyunk mi magunk odafigyelni, miként kezeljük a helyzeteket, nem csak magunk fejlődhetünk, hanem a gyerkőcnek is jobb példát mutathatunk, ami a siker és boldog felnőttkor felé mutat.

Támogatás és szeretet

A kiegyensúlyozott felnőttkor alappillérei. A szeretetteljes környezet, az elfogadás, és a gyermek támogatása fontos, mert az a csemete, aki azt érzi, hogy értékes, aki tudja, hogy elfogadják, tisztelik és szeretik, felnőttként is ezt fogja nyújtani, illetve sokkal nyitottabbá válik mind a világra, mind a különféle emberekre. Nem mellesleg a széleskörű problémamegoldó készségek tárháza lesz az ifjú, pont a nyitottsága miatt.

Dicséret

Na ez az, amit nagyon helyén kell kezelni. Ha túl sok, akkor könnyen nárcisztikust nevelhetünk, ha pedig túl kevés, akkor önbizalomhiányos nebáncsvirágot. Ne csak akkor dicsérjük, ha valami kimagaslót tesz, és főként azt értessük vele, és kommunikáljuk felé, hogy nem az a fontos, hogy mások legyenek rá büszkék és dicsérjék, hanem, hogy önmaga legyen büszke az elért eredményeire. Ez a legjobb módja, hogy ne visszacsatolásfüggő felnőttet, hanem boldog, a sikereire büszke embert neveljünk.

Hálásnak lenni tudni kell!

A kiegyensúlyozott, boldog élet alapköve. A boldogságkutatások középpontjában, ugyanis jó ideje a hála érzete és annak megélése áll, nem véletlenül. Azok az emberek, akik hálával fordulnak a környezetükhöz, sokkal könnyebben elérik céljaikat, optimistábbak és sokkal kiegyensúlyozottabb is.

A hála megélését és átélését pedig koragyerekkorban meg kell tanítani a gyerkőcnek, saját példamutatásunk által. Igenis köszönjük meg a másiknak a szeretetét, a törődését és mutassuk meg, hogy bennünk ez milyen változásokat idéz elő.

A gyerekek okosabbak, mint gondolnánk. Épp ezért nem mindegy, hogy milyen példát, attitűdöt és hozzáállást látnak a mindennapokban.

(Forrás: marmalade.hu | Kép: pixabay.com, defense.gov,)