Jump to content

Veszélyes időszak jön a gyerekekre

2017. 09. 25. 19:00

Ahogy elkezdődik az iskola, az óvoda, a bölcsőde, a gyerekek sokkal intenzívebben érintkezek kortársaikkal, és arra is nagyobb az esély, hogy gyorsabban megbetegedjenek. Itt az ideje, hogy gyerkőceink szervezetét ellenállóbbá tegyük.

Alig telt el néhány tanítási hét, már jelentkezhettek a gyerkőceinknél megfázásos megbetegedések, és sokkal gyorsabban terjednek a kórokozók is az intenzív kapcsolattartás, a közösségbe járás miatt. A szülők ebben az időszakban szokták megkezdeni a gyerekek és saját vitaminraktárját feltölteni, hogy megelőzzék a betegségeket, vagy minél gyorsabban letudják azokat.

Az oktatási intézmények napi látogatása nemcsak a gyermek kobakját terheli meg, hanem egész szervezetét, immunrendszerét is. Ha a bölcsődei vagy óvodai beszoktatás idejére esik a betegség, akármilyen gyors lefolyású az, mégis nyűgösebbé és hosszabbá teszi a folyamatot. Az iskolai hiányzások is megnehezítik a gyerekek dolgát, hiszen néhány nap lemaradást is nehéz bepótolni. Köztudottan leterheltek a mai kis- és nagydiákok, így akár még a betegség otthon töltött ideje alatt is szükséges tanulni. Arról nem is beszélve, hogy bizony a kisebb gyerekekkel otthon kell maradnia az egyik szülőnek akkor, ha nincs segítségük. Ez pedig jelentős pénzkieséssel járhat.

Az előrelátó szülők márt nyár végén, még az iskolakezdés előtt igyekeznek megkezdeni a gyerekek immunrendszerének megerősítését. Ma már sokféle készítmény áll rendelkezésünkre, amely a vitaminpótlást célozza meg. Nem akkor kell az immunrendszer erősítését megkezdeni, amikor már beteg lett a gyerkőc, hanem már korábban. Sosem késő rásegíteni szervezetünk egészségének megerősítésére.

A legtöbb szülő inkább a vitaminkészítmények adásával, a több zöldség és gyümölcs fogyasztásával igyekeznek ezt megtenni. A másik immunerősítő módszer a védőoltás, de ennek alkalmazása nagyon megosztja a szülőket. Sok támadás éri ezeket a készítményeket, főleg akkor, ha valóban emberéletet követelnek. Azonban az oltás miatti megbetegedés és halál ritka, sokkal több ember köszönheti azt, hogy nem hal meg, sőt, meg sem fertőződik súlyos betegséggel.

Gyerkőceink napjuk nagy részét az bölcsőde, óvoda és iskola falai között töltik. Az idő sem mindig kedvez annak, hogy a szabadban mozoghassanak, azonban amennyit csak lehet, mégis érdemes kint lenni velük. A friss levegő és a napfény egyáltalán nem kedvez a kórokozóknak. A réteges öltözködéssel pedig megelőzhetjük a meghűlést.  

Az egészséges életmód, a rendszeres mozgás és vitamindús táplálkozás ellenére sem tudjuk annyira megerősíteni a szervezetünket, hogy az őszi és téli időszak betegségeinek teljesen ellenálljunk. Természetesen az a legjobb, ha természetes vitaminforrás is rendelkezésünkre áll, de nem árt egy is támogatás sem.

(Forrás: marmalade.hu | smallfootprintfamily.com, indianexpress.com, bbc.com/képek)