Jump to content

Megváltozó testhez igazított mozgás

2017. 09. 06. 17:00

A várandósság nem teher, legalábbis aki nem annak fogja fel. A megváltozott állapotban azonban átértékelődik sok minden a nőben. Nemcsak az alakban mutatkozik meg a pocaklakó, de a tudatba is beférkőzik.

Jó darabig csak a kismama és szűk családja tudja, hogy valaki készülődik a világra, de semmi nem látszik a várandós nőn. Amikor már gömbölyödik a pocak, szívesen vállalja annak minden édes terhét. Aztán az a pocak egyre csak nő. A várandósság ideje alatt a legtöbben ugyanúgy dolgoznak, mint azelőtt, de étkezésükre még inkább odafigyelnek a leendő édesanyák. A más állapot nem jogosítja fel őket, hogy egész nap heverészve várják babájukat. Sőt a mozgás ebben az állapotban is nagyon fontos. Az azonban nem mindegy, hogy mit és hogyan mozog a kismama. Az anyák sorsa általában az, hogy bírják a strapát, ám egy kismama mozgáslehetőségei korlátozottak, és a gömbölyödő pocak miatt ez egyre fokozottabban érvényessé válik.

A várandósság első trimeszterében, vagyis az első 12 hétben nem érdemes terhelésre bírni a szervezetet, ezért a szervezett formában zajló kismamatornákat is csak a 12. héttől kezdhetik a kismamák. Előtte ugyanis nem javasolt, veszélyes lehet a magzatra nézve. Mint ahogy minden ember más, így minden várandós nő is az, és a megváltozott állapot is egyéni lehet. Ugyanígy eltérő az is, hogy a kismama szervezete milyen reakciókkal válaszol az intenzívebb mozgásra. Az első trimeszter után szükséges azonban az erőnlét fenntartása nemcsak azért, hogy a szülés minél gyorsabban és könnyebben menjen, hanem az egyre növekvő terhet is cipelni szükséges.

Az aktívan sportoló kismamának azonban lassítaniuk kell kicsit, hogy óvják magzatukat. Éppen ezért ideális a kismamatorna azoknak is, akik amúgy nem mozognának, de azoknak is kiváló, akik azelőtt is mozogtak. Magzattal a szívünk alatt mégis máshogy kell sportolni. A kismamatornán olyan tornagyakorlatokat sajátítanak el a várandós nők, amelyek figyelembe veszik a kismamák terhelhetőségét. Ezzel a mozgással nemcsak a testet tartják karban a leendő anyukák, de egyben a szülésre is felkészülnek általa. Sőt még a szülés utáni időszakot is könnyebben átvészelhetik.

A kismamatorna során azonban nemcsak a test karbantartásán van a hangsúly, hanem a lélek is egyensúlyba kerülhet. A megváltozott állapot pszichésen is befolyásolja a nőket. Ebben az állapotban változik a nők teste. Ezt mindenki tudja, de amikor saját maga éli át, az bizony nagyon más. El kell fogadni, hogy nemcsak a pocak nő meg várandósság ideje alatt, hanem a mellek is, és bizony, ha nem vigyáz az ember magára, akkor nem kívánt plusz kilók is lerakódhatnak. Jelentkezhet derék- és hátfájás, ízületi fájdalmak, bokasüllyedés. Az anya szervezetének keringése is megváltozik, olykor a végtagok bedagadnak. A kismamatorna azonban ezek leküzdésében is segíthet, így a várandós nő sokkal szebb élményként élheti meg terhességét, a kellemetlenségeknek búcsút inthet. Nem utolsó sorban a társadalmi élet egyik helyszíne is lehet egy ilyen torna a kismamáknak, hiszen hasonló állapotban lévő nőtársaikkal megbeszélhetik élményeiket, félelmeiket, amelyek mind a feszültség oldásához járulnak hozzá. Arról nem is beszélve, hogy az otthoni bezártságból is kiszakadhat az, aki várandósságának ideje alatt nem dolgozik. A még dolgozó kismama is barátra, kikapcsolódásra találhat egy ilyen mozgás során.

(Forrás: marmalade.hu | thisfitsme.com, gymmembershipfees.com, shutterstock.com/képek)