Jump to content

Paleo bébiétel: Jobb, mint az anyatej?

2017. 08. 27. 19:05

Nagyot gondolt egy amerikai anyuka, és úgy vélte, hogy egyéb étel híján megszületendő kisbabájának paleo étrendre van szüksége ahhoz, hogy egészségesen fejlődjön. De vajon jó ötlet ez?

 

A történetben szereplő anyukának nem nehéz ezt megvalósítania, mivel éppenséggel paleo ételeket forgalmaz vállalkozásán keresztül, és úgy tűnik, hogy ez üzleti sikert is hozott számára. És még mást is: az elképzelés, majd a megvalósítás vitákat váltott ki az Egyesült Államokban, lévén sok táplálkozási szakember szerint a szénhidrát-mentes diéta nem a kisgyermekek egészséges fejlődését segíti elő. 

Érvek és ellenérvek csaptak és csapnak össze az Egyesült Államokban azóta, hogy Serenity Heegel és élettársa, Joe Carr pár hete bejelentette: születendő gyereküknek nem adnak mást, csak paleo étrendnek megfelelő ételeket, azaz húsban és zöldségekben gazdag, szénhidrátban szegény ételeket.

Hogy ezektől mennyire lesznek egészségesebbek vagy sem az ún. „barlangi babák”, azt még nem tudni, mivel egyelőre csak szűk körben terjesztik az elkészült paleo bébi ételeket.

Azonban az ellenreakció sem késett sokat, hiszen több amerikai táplálkozástudós azonnal megkongatta a vészharangot, figyelmeztetvén, hogy a szénhidrát-mentes vagy –szegény étrend csecsemőkorban nem tesz rosszat, sőt tanácsos 6 és 12 hónapos kor között 60%-ban ezt fogyasztania. Egyesek hozzátették: az anyatejnél nincs jobb paleo ételre.

Hogy a történetnek vajon olyan vége lesz-e, mint az ausztrál paleo bébiétel-szakácskönyvnek, nem tudni, azonban az biztos, hogy a paleo étrend ellen szólni legalább annyira megéri, mint mellette érvelni.

 

(Forrás: marmalade.hu;hirado.hu | Kép: pixabay.com)