Jump to content

A szülő felelőssége, avagy hogyan óvjuk meg a gyerekek a stressztől és depressziótól

2017. 08. 22. 16:00

A stressz, a frusztráció,  a szorongás sajnos már egyre fiatalabb korban megjelenik a gyermekek életében. Szakértők szerint, a környezet, legfőképpen az iskola és az otthoni helyzet váltja ki a gyermekekből a szorongató érzéseket. A felgyorsult világban, sajnos a mai gyerekek ugyanannyit stresszelnek, mint a szüleik.

A stressz, a szervezet biológiai válasza a környezet külső hatásaira, a nehéz helyzetekre, minden olyan dologra, amelyre nem számítunk és valamilyen formában megterhelő, nem kívánatos, számunkra.

Az iskolai stressznek környezeti, biológiai és pszichológiai okai egyaránt megfigyelhetőek. A gyerekeken egyre nagyobb a nyomás, az iskolai teendők, a tanári szigor és elvárás, valamint a tanítási időszakban a szülők is többet követelhetnek tőlük, mint a nyári szünetben. Napjainkban a gyerekek egyre több időt töltenek az iskolában, mint húsz évvel ezelőtt. Számos olyan szakkörön, különórán, iskolán kívüli, de iskolához köthető tevékenységen kell részt venniük, ami lehet, hogy már „sok” nekik. Ezek mind kiváltják náluk a stresszt és a szorongást.

Az ilyen kicsiken segít a megfelelő szülői-tanári hozzáállás, mindenképpen meg kell velük beszélni a probléma forrását, kiváltó okát, és kezelni kell, nehogy komolyabb pszichés problémává alakuljon. Az iskolában töltött időhöz hozzávehetjük a különórákon kívül az utazást, a leckeírást is, hiszen a nap végeztével játékra és kikapcsolódásra nem igen marad idő, a vacsora és az alvás között. Megoldást jelentene, ha az iskolában napköziben meg lehetne írni a házi feladatot, vagy nem kapnának a kicsik annyi feladatot, ami a szabad délutánjuk jelentős részét elveszi. Több közös családi programra lenne szükség, ami nyugtatólag és energetizálóan hatna rájuk. Azonban ezt a rohanó világban, a szülők munkája miatt nem lehet kivitelezni. A gyermek félhet magától az iskolától, az új élethelyzettől, az osztálytársaktól, tanároktól, az elszakadástól a megszokott és biztonságos otthoni környezetből, a számonkérésektől, lényegében bármi kiválthatja náluk a szorongás érzését.

Mit tehetünk ez ellen?

Nem kell bonyolult és drága dolgokra gondolni, a megoldás mindenkiben ott rejlik. A titok nyitja ugyanis a legjobb stresszkezelő módszer, a megfelelő légzésgyakorlat elsajátítása és a stresszes szituációkban történő alkalmazása.

 

A stresszoldó technika elsajátítása azért hasznos, mert az iskolában nem lehetünk minden pillanatban a gyermek mellett, ezzel a módszerrel viszont pillanatok alatt meg tudja saját magát nyugtatni. Természetesen otthon beszélgessünk velük minél többet, hiszen a családi szeretetnél, figyelemnél, gondoskodásnál és összetartásnál nincs jobb gyógyszer. A stressz igen káros az egészségre, gyengíti az immunrendszert is gyengíti, így célszerűbb minél hamarabb kiűzni gyermekünk életéből. A stresszoldó technikát sikerrel alkalmazhatja a gyerek az iskolában és a jövőben felnőttként is, valahányszor kellemetlen, stresszes helyzetbe kerül.

A helyes légzés percek alatt elsajátítható. Csináljátok közösen a gyermekkel, hogy egyszerűbben megértse a lényegét. Álljatok egyenesen, vállaitok legyenek leeresztve, figyeljetek, koncentráljatok a légzésre, úgy, hogy közben ne a mellkasotok, hanem a has emelkedjen. Vegyetek szájon át mély lélegzeteket, majd fújjátok ki a levegőt, az orrotokon keresztül. Ezt a gyakorlatot ismételjétek meg legalább négyszer egymás után. Ez a módszer biztosan megnyugtatja a kicsiket, már a légzésre történő koncentráció is nyugtatóan hat ránk, a hasizmok pedig ellazulnak, ezzel megszüntetve a kényelmetlen és kellemetlen hasfájást, és mellkasi szorítást. A szív terhelése csökken, a vérnyomás normalizálódik, javul a hasi szervek vérellátása is. Mindezek által javul a közérzet és csökken a stressz szintje. Majd végleg meg is szűnik.

(Forrás: marmalade.hu l Kép: pixabay.com)