Jump to content

Már csak két hét és kezdődik a suli, készítsd fel rá a csemetédet!

2017. 08. 17. 15:31

Megint eltelt a fél nyár, sőt lassan a vége felé közeledik a naptár is, ami egyet jelent a szeptemberrel, a hajtással, a pörgéssel és persze a suli okozta nehézségekkel. Hidd el a szeptember nem csak neked, hanem gyerkőcödnek is elég stresszes időszak, így nem árt időbe felkészíteni. Erre van három bevált tippünk.

A szeptemberi iskolakezdés nem csak a lurkókat viseli meg, hanem a szülőket is egyaránt. Ráhangolódni így nem árt, tekintve ha el akarjuk kerülni az idegbaj, a kapkodást, a reggeli hisztit, és mindent, amit a szeptemberi első tanítási napja hozni fog. Szerencsére néhány aprósággal is felkészülhetünk testileg és lelkileg egyaránt a sulikezdésre.

Első lépés, a közös vásárlás

Az iskolaidőszakra való ráhangolódás legjobb és leghatékonyabb lépése a közös bevásárlás. A füzetek hosszú sora, az új tollak és ceruzák, egy új tolltartó egy kicsit meghozza a gyerkőc kedvét a sulihoz. Ha együtt választjátok ki a leendő tanév új kellékeit, netán egy új hátizsákkal vagy tornazsákkal is megörvendezteted az ifjút, hidd el, egy kicsivel, de jobban fogja várni a sulit. Nem beszélve arról, hogy biztosan olyan dolgok kerülnek majd a korsárba, amelyek az épp aktuális trendeknek megfelelnek, így legalább eggyel kevesebb pont marad a zrikálás.

A közös bevásárlás ezen kívül remek alkalom arra, hogy beszélgessetek egy kicsit, ami a gyerkőc számára fontos, elvégre, ha kibeszélheti és kimondhatja azokat a dolgokat, amelyek nyomasztják az iskolával kapcsolatban, máris enyhül a szorongása.

Kell-e tanulni?

Igencsak megosztja a közvélekedést ez a kérdéskör, már csak azért is, mert a nyár a gyerekek számára is nyár, és pihenés. Nekik szükségük van az egész éves hajtás után több hónap pihenésre (ahogy a felnőttnek is lenne), így nem a legjobb ötlet, hogy nyáron tanuljanak. Persze ez nem azt jelenti, hogy mindent elfelejtve, teljesen felkészületlenül üljenek be elsején az iskolapadba. A legjobb stratégia ezek kivédésére, ha az iskolakezdés előtt két hétben, tehát mondjuk a jövő hét elejétől szépen lassan a legfontosabb tárgyak fő momentumait átismételitek közösen.

Elsősorban ez azért fontos, hogy a gyerkőc visszaszokjon a tanuláshoz, a koncentrációhoz, másodsorban azért, mert így legalább te is képbe kerülsz a tananyaggal és a csemete felkészültségével kapcsolatban.

Korán kelés

A legutáltabb dolog az egész iskolai pályafutás alatt az ébresztő óra állandó csörgése. Pedig vissza kell szokni hozzá a gyerkőcnek is. Ennek legegyszerűbb módja, hogy a sulikezdés előtti egy hétben mindennap legkésőbb fél kilenckor, majd a napok múlásával negyed órával korábban keljen fel a csemete. Ez valamelyest visszaszoktatja a korábbi kelésre, így nem lesz annyira kritikus a hivatalos első napi koránkelés.

(Forrás: marmalade.hu | Kép: pixabay.com)