Jump to content

Zenével a gyermek egészségéért!

2017. 08. 03. 12:30

Kutatások igazolták, hogy azok a gyermekek, akik már magzati korukban zenei élményekkel gazdagodtak, legyen szó az anya énekéről, a szülők kedvenc zenéjéről, vagy hangszeres játékról, születésük után, lelkileg kiegyensúlyozottabbak lettek, hallásuk sokkal kifinomultabb és érzékenyebb, a beszédfejlődésük is sokkal gyorsabb lett, mint azoknak a gyermekeknek, akiket nem értek ilyen fajta ingerek.

A magzati lét, méhen belüli első hangélménye az anya szívének dobogása. A szív ritmusos dobogása, a véráram zaja, a belek mozgása és a külvilágból beszűrődő hangok mind-mind hatással vannak a magzatra. Hiszen a hangélményt a magzat korábban képes már érzékelni, mint, hogy a fülei teljesen kifejlődnének. Szülői tapasztalatok alapján a magzatok Vivaldi és Mozart dallamaira megnyugszanak, még Beethoven vagy éppen egy erőteljesebb dallamú zene hatására rugdosni fognak. A gyerekeket születésüktől kezdve lelkileg és szellemileg is fejleszti a zene. Az éneklés, zenélés, mondókák, ritmusos, dallamos játékok örömmel töltik el őket, figyelmüket felkeltik, és lelkesedésük is beindítják.

A zene, fejleszti az érzelmi és értelmi képességeiket, összehangolja az agyféltekék működését, fejleszti a mozgást, az észlelést, a hallást, szociális kapcsolatot teremt. Az ilyesfajta fejlesztő tevékenységek miatt terjedt el napjainkban, a zenei nevelési elvek alapján működő „zeneovi” és „zenebölcsi”.  A zene, számos módszert kínál a fejlesztéshez, fejlődéshez. A ritmus javítja a figyelmet, a koncentrációt, a határozottságot, a dallam formálja az érzelemvilágot, hangszín és a hangerő és a hangmagasság a hallást fejleszti, az ének, és az erre történő mozgás pedig jótékonyan hat az állóképességre, és a mozgáskoordinációra. A zene értelmi képességek erősítése mellett, testnevelő hatással is bír. Továbbá olyan területeket is fejleszt, mint a finommotorika és a nagymozgások, egyensúlyérzék, beszédkészség, vizuális észlelés.

Fontos azonban leszögezni, hogy a zene szeretetét nem lehet ráerőltetni a gyermekekre, a zenehallgatás, éneklés, hangszeres játékok ne kötelező feladatok legyenek, hanem könnyed, játékos, örömszerző élmény, amely összekovácsolja a közösséget, legyen szó akár a családról vagy bölcsődéről, óvodáról, vagy iskoláról. A zene ugyanis lelki békét, harmóniát és egyensúlyt teremt, továbbá összehozza az embereket, közösséget teremt, a meghitt légkör által pedig fokozódik a kötődés. Az énekléstől, a hangszeres játékoktól a gyerekek érzelmi intelligenciája magasabb lesz, empatikusabbá, érzékenyebbeké válnak, kifejezőképességük és kreativitásuk fejlődik, bátorságot merítenek a zenéből és meg merik mutatni, ki tudják fejezni önmagukat általa.

A zenei óvodákban tapasztalatok alapján megállapítható, hogy kevesebb a surlódás a gyermekek között, erősebb a szövetség a gyermekek és az óvónők között, magatartásban és feladatmegoldásban is az élen járnak ezek a gyerekek.

(Forrás: marmalade.hu l Kép: pixabay.com)