Jump to content

Az anyatej semmivel nem pótolható

2017. 08. 02. 15:35

Nem lehet eleget hangsúlyozni az anyatejes táplálás fontosságát, egészséges mivoltát, mivel az anyatej számos olyan bioaktív anyagot tartalmaz, amelyet más módon nem lehet pótolni.

Bábiné Szottfried az Egészségügyi Szakmai Kollégium védőnő tagozatának elnöke az anyatejes táplálás fontosságát hangsúlyozta, különös tekintettel az koraszülöttekre. Egy újszülött szervezete teljesen steril, az immunrendszere fejletlen, az anyatej és a szoptatás tudja leginkább az életkezdéshez segíteni a babát – mondta a szakértő.

Az anyatejes szoptatás során nagyon szoros szimbiózisban él együtt az anya és a baba még jó pár hónapig. A szoptatás komoly testi és lelki igénybevételt jelent, ezért nagy szerep hárul a férjre is, vagy a barátokra, akik segítenek a házimunkákban – bevásárlás, főzés, vasalás – a kismamának – tájékoztatott Bábiné Szottfried Gabriella.

Fejletlen az újszülött immunrendszere

A szakértő elmondta: a családbarát kormányzásnak köszönhetően tavalytól 2700 forint a leadott női tej literenkénti ára. “Ha van olyan édesanya, akinek van bőven teje és a saját gyermeke mellett másokon is tud segíteni, az miért ne tehetné meg?” – hangsúlyozta Bábiné Szottfried Gabriella. A tehéntej pedig – tette hozzá a szakértő – az anyatejjel szemben nagyon nehezen emészthető.

Társadalmi szemléletváltás

Az anyatejjel kapcsolatban van egy társadalmi szemléletváltás, amelynek lényege, hogy egyre több helyen biztosítanak arra lehetőséget, hogy a kismama nyugodtan meg tudja szoptatni a babát és tisztába tudja tenni – mondta Bábiné Szottfried Gabriella.

A védőnők, a családok legfőbb szövetségeseiként bizalmi tőkével bírnak, megbíznak bennük és ők el tudják mondani hitelesen, mire készüljön a kismama a szoptatáskor – hangsúlyozta a szakértő.

(Forrás: marmalade.hu;hirado.hu | Kép: pixabay.com)